Konaklama Sivrihisar Haberleri

Türkay Konağı

turkay konak slider - Türkay Konağı

Kadim kent Sivrihisar’ımızı ve 113 yıllık Türkay Konağı’nı kısaca anlatmaya çalıştığımız kataloğumuzu sizlerle paylaşmak isteriz.

Tarihi Türkay Konağı – Butik Otel & Restaurant

1903 yılında planı, mimari ve süslemeleri ile eski Türk evlerinin özelliklerine göre inşa edilen konak, birkaç kez el değiştirdikten sonra Sivrihisarlı Turizmci Sami Türkay tarafından 2014 yılında virane haldeyken satın alınmıştır. Taşınmaz Kültür Varlığı olarak birinci derece koruma altında olduğu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu denetiminde 5 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda “Anne ve Babasının Hatırası Adına” günümüze Türkay Konağı olarak gelmiştir. Sami Türkay’ın Sivrihisar’a ve hemşerilerine kazandırdığı bu tarihi konak misafirlerini bekliyor.

Eski adı ile Ancılar Konağı olarak 1903 yılında iki katlı, iç sofalı plan tipinde inşa edilen konak ikamet amaçlı düzenlenmiştir. Evin önünde devşirme mermerden yapılan Eyvan şeklinde giriş bölümü bulunmaktadır. Çift kanatlı ve üzeri ışıklık lı ahşap bir kapı ile evin giriş kat sofasına geçilmektedir. Burada 3 oda, tuvalet ve katlar arası bağlantıyı sağlayan ahşap merdiven yer almaktadır. Ayrıca bugün mutfak olarak kullanılan Harç Evi bulunmaktadır. Zemini tahta döşemeli olan Sofa da mermer işlemeli çeşme ve lavabo bulunmaktadır. Odalar sade bir düzenlemeye sahiptir. Güney taraftaki odaların dolap ve çiçeklikli yüklükleri ahşap işçiliğe sahiptir. Kapı önündeki asma ile de “Asmalı Konak” olarak bilinen Türkay Konağı’nın restorasyonunda tüm bölümler aslına uygun olarak korunmuş ve restore edilmiştir. Konağın kapısında yer alan yüzyıllık asma, yenileme çalışmalarında da imtina ile korunmuştur. Girişteki iki odanın camları el yapımı asma vitray desenleri ile düzenlenmiştir.

Giriş katında; 2 adet Yatak Odası, Oturma Odası, Salon, Tuvalet/Banyo, Mutfak bulunmaktadır. Odalar ayrı ayrı veya Aile odası olarak bütün kat olarak da kullanılabilir.

Çift kollu ahşap merdiven ile çıkılan üst katta Sofa, 3 Oda ve Hamam yer almaktadır. Sokak yönünde çıkma yapan ve sade bir iç mekan anlayışına sahip sofanın penceresi önüne, duvar boyunca ahşap sedir yerleştirilmiştir. Burada aynalığı kabartma şeklinde üzüm sarmaşığı motifleri ile bezeli mermer lavabo “Abdestlik” bulunmaktadır. Evin iç mekanlarında sade ve ağırbaşlı bir süsleme anlayışı hakimdir. Dolaplarda çiçeklik gözlerinde oyma – geçme yöntemiyle oluşturulan yalın süslemeler bulunmaktadır. Bunlardan başka, sofa ve odaların çıtalı tavanlarının ortasında bulunan ve aynı kompozisyonu tekrarlayan göbekler mevcuttur.

İkinci katta ise; 2 adet Yatak Odası, Oturma Odası, Salon, Hamam ve Tuvalet bulunmaktadır. Odalar ayrı ayrı veya Aile odası olarak bütün kat olarak da kullanılabilir.

Her iki katın sofasında bulunan lavaboların mermer aynalıklarındaki bitkisel süslemeler dikkat çekicidir. Evin alt katında, girişin hemen sağındaki odada iki adet “Maşallah 1320” yazılı alçı rafın da vaktiyle odanın dekorasyonuna katkıda bulunduğu söylenebilir. Alt ve üst Sofa tavanında asılı duran antika avizeler ise yarattıkları estetiğin yanı sıra, yakın zamanlara kadar bu evlerin aydınlanmasında üstlendikleri rolün hatırasını yaşatmaktadır. Giriş kat tavanında ana kapıya bağlantılı “Kim Geldi Penceresi” ise 2. katta oturan ev sahiplerinin aşağıya inmeden gelen misafiri görüp bağlantılı ipi çekerek kapıyı açmalarım sağlayan eski bir düzenek, bir nevi günümüzün görüntülü diafonlarının ilk versiyonudur.

Tandır Evi ve ahır elemanları evin arkasına denk gelen hattında yapılmıştır. Bunlardan ahır yıkılmış olduğundan günümüzde mevcut değildir. “Tandır Evi” ise günümüzde konağın doğal halini tatmak isteyen misafirlere nostaljik bir ortam sunmaktadır. Tandır Evi içinde yer alan eskiden kadınların çamaşır makinesi yerine kullandıkları, üzerinde çamaşırları döve döve yıkadıkları “Don Taşı” da olduğu gibi korunup üzeri koruyucu cam ile kaplanmıştır. “Şömine ve Su Kuyusu” orijinal hali ile muhafaza edilmektedir.

Özel cam korumaya alınan 113 yıllık Don Taşının etrafında misafirler yaz/kış ortama uygun müzik dinletisi eşliğinde konağımıza özgü Sivrihisar yemeklerini yiyip, sohbet etme imkanı bulabileceklerdir. Özellikle kışın, şömine ve kuzinede pişecek yemek ve ekmekler ayrı bir keyif verecektir. Misafirlerimiz yazları avluda hanım eli kokulan ve güller içinde kahvaltı ve yemeklerini alabilirler. Hemen yanı başında yer alan müştemilat ise; ihtiyaç sahiplerine Nahide – İhsan Türkay Hayır Evi’nin Aş Evi olarak hizmet vermektedir. Her cuma hazırlanan yemekler çevrede ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır. Ayrıca küçük bodrumunda iki bölümlü izbesi bulunmaktadır. Bu bölümlerde de Sami Türkay’ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi yer almaktadır. Odalardan bir tanesi Sohbet, Toplantı ve Yemek Odası diğeri ise konak sahibinin yatak odası olarak kullanılmaktadır.

117 yaşındaki Türkay Konağı Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilanı gibi birçok tarihi olaya da tanıklık etmiştir. Yüzyılın üzerinde yaş alan ve iç dekorasyonunda her biri antika eşyalar ve anılarla donanmış Türkay Konağı’nın özenle tefriş edilmiş mekanlarında “Oda Konaklama ve Yemek hizmeti” verilmektedir.

Otel bölümü ve Sivrihisar’a has orijinal yemekleriyle bu atmosferi hissetmek isteyen yurt içi ve dışından gelecek siz özel misafirlerimize geleneksel Türk ve Sivrihisar konukseverliğini sunmaktayız. Türkay Konağı, Eskişehir dahil bölgede orijinaline uygun restore ve tefriş edilmiş biricik Konaktır.

Konaklama ve yiyecek & içecek faaliyetlerinden elde edilen gelirin tamamı ihtiyaç sahibi komşularımıza yemek verme, Sivrihisarlı öğrencilerimizin burs ihtiyacı ve konağın genel giderleri için harcanmaktadır.

TÜRKAY KONAĞI, T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ONAYLI “ÖZEL KONAKLAMA TESİSİ” ÜNVANINA SAHİP ESKİŞEHİR’DEKİ TEK BUTİK KONAKLAMA TESİSİDİR.

SALONLARIMIZ

SOFA KONSOLOS MASA
Cümle kapısının girişinde yer alan, on yıllarca yabancı başkonsolosun misafirlerine hizmet etmiş, çok özel antika bir masadır. İçinde bulunduğu Sofa ise, gerek “kim geldi ipiyle’’, çeşmesiyle gerekse antika bakırların sergilendiği mutfağıyla çok özel bir alandır. Avrupai tarzdır, Toplam kapasitesi 8 kişidir. Servis ve takımlar ona göre tanzim edilmiştir.

ANI ODASI
Cümle kapısın girişinde hemen solda yer alan, 100 yıllık büfesi, sedirleri, asma motifli vitrayları ve anı resimleriyle süslenmiş alandır. Kapasitesi yuvarlak masa etrafında 6 kişidir.

ŞARK ODASI
Cümle Kapısının girişinde hemen sağda yer alan asma motifli vitrayları ile belki de Konağın en özel mekanlarından biridir. Tamamen Şark usulü döşenmiş bu alanda yemek yer sofrasında tahta kaşıklar ve bakır tabaklar eşliğinde verilmektedir. Konağın yer yastıkları, minderleri, yüklüğü, büfesi ve künyesi bu alanda yer almaktadır. Yer Masasının kapasitesi 8 kişidir.

HARÇ EVİ
Konağın sahiplerine ve konuklarına 100 yılın üzerinde hizmet etmiş mutfağıdır. Aynı zamanda antika bakırların sergilendiği mekandır. Bu otantik ortamda mum ışığında romantik bir yemek yiyebilirsiniz. Kapasitesi 2 ila 4 kişidir.

TANDIR EVİ
Konağın en özel alanlarından biridir. Konağın diğer bindirme kapı girişinden hemen sonra ulaşılır. 100 yıl boyunca konak sakinlerinin şömineyi yakıp ekmek yapıp kazan kaynattığı, su ısıtıp don taşı üzerinde çamaşırlarını yıkadıkları bir alandır. Özel cam levha ve ahşap kesitler ile korumaya alınmış don taşı, şöminesi, su kuyusu, çeşmesi, kuzinesi ve sedirleriyle sizlere unutulmaz anılar bırakacaktır. Mevlana ve Ömer Hayyam’ı aynı anda hissedebileceğiniz mistik bir mekandır. Don taşı üzerinde çilingir sofrası şekliyle 12 kişi kapasiteye sahiptir.

SERGİ ODASI
İlk haliyle Ahır olan mekan ahşap basık tavanıyla o günleri hatırlatan otantik yapıdadır. Halen duvarlarında resim sergisi mevcuttur. Mum ışığında özel gruplara hizmet verilen alan 8 kişi kapasitelidir.

AŞLIK/AŞ EVİ
Konağın varoluş misyonu olan ihtiyaç sahibi komşularımıza yemek çıkan alandır. Yenilenmiş haliyle, Aşk/Sevgi Sofrası dediğimiz mekan 8 kişi kapasitelidir. Arzu eden konuklarımız Komşularımız için Cuma günleri öğlen çıkan yemeğe iştirak edebilir, sevgili dostlarımızla birlikte olabilirler.

• Gruplar en az 6 kişi olmalıdır
• Yaz Boyunca Avlu keyfi (2 kişiden 20 kişiye kadar)
• Arzu edildiğinde “Fasıl’’ temin edilir.
• Konağımızın her biri kendisine has 4 adet odası mevcuttur. Bu odalarda da konaklama imkanı vardır.
• İki ayrı kat içinde, her katta 2’şer özel oda ile hizmet verilmektedir.
• Özel etkinlikler için Konağın tamamı da hizmetinize verilebilir.

Günübirlik Konak Ziyareti (HER GÜN 11.00-18.00 SAATLERİ ARASI)
Konağı görmek ve her köşesi anılarla dolu mekanları gezmek ve hissetmek isteyen konuklarımız için ise;
Çay, Annemiz Usulü Haşhaşlı, Gözleme, Su Böreği, Katmer ve Kahve Keyfi

Ankara, İzmir ve Eskişehir yollarının kesişme noktasının ortasında bulunan Sivrihisar Ankara’ya 120 Km, Eskişehir’e ise sadece 85 km uzaklıktadır. 113 yıllık geçmişiyle Türkay Konağı, bu yolların tam ortasında özellikle Eskişehir’i gezip görmek isteyen gezginler için hem bir mola hem de konaklama yeridir. Gündüz Eskişehir’i gezip akşam her bir objesi tarih kokan bu konakta keyifle konaklayabilirsiniz..

Birkaç gününüzü Sivrihisar’a ayırmak demek; Anadolu kültür mirası olan yemekleri tatmak, Antik Pessinus kentinden tutun 1200’lü yıllara uzanan Ulu Cami’ye kadar onlarca tarihi mekanda yaşamak ve Yunus Emre’nin “Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için.’’ sözlerinin yankılandığı sokaklarda huzur içinde gezmek demektir. Sizleri hemşerimiz Nasrettin Hocamız sözüyle Dünyanın merkezi Sivrihisar’a davet ediyoruz.

turkay konagi - Türkay Konağı

Bahar Bayramı ile birlikte siz değerli turizmci dostlarımızın ve misafirlerimizin hizmetinde olacağız. 1 Mayıs 2021’de buluşmak üzere…

Saygılarımızla, Sami Türkay

Adres: KARACALAR MAH. AKÇEŞME CAD. NO: 58

0533 275 83 70

http://turkaykonagi.com/konagimiz

Eskişehir Sivrihisar Haberleri

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Türkay Konağı

Gönül Dağı Dizi Film

dizi