Sivrihisar Nerede?
Günümüzde Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihisar, Eskişehir iline 98 km. mesafededir. Sivrihisar iç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında yer alır.
Sivrihisar Nerede
Ankara – Eskişehir – İzmir yollarının kesişme noktasında yer alan Sivrihisar, önemli bir Anadolu ilçesidir. Eskişehir Sivrihisar arası karayolu mesafesi 1 saat 10 dakika – Uçuş mesafesi 37 dakikadır.
Sivrihisar’a nasıl gidilir? Eskişehir otogardan Sivrihisar merkezine saat başı araç kalkmaktadır. Eskişehir Ankara arası dört yolda inen yolcular için ilçe merkezine mesafe 2 km.’dir. Sivrihisar’dan Polatlı ve Ankara’ya araç kalkmaktadır.
Sivrihisar Otogar Tel: 0222 711 41 60
Eskişehir Otogar Tel: 0222 237 55 17
Sivrihisar ilçesi koordinatları;
39°26’58.4″N 31°32’20.1″E
Yüzölçümü: 2.987 km²
Rakım: 856 m.
Merkez Rakım: 1.070 m (3.609 ft)
Posta Kodu : 26600
Alan Kodu: 0222
Plaka: 26
Nüfusu: 20.170
65 köy, 13 merkez olarak 78 mahallesi bulunmaktadır.
Sivrihisar Hakkında
Sivrihisar Nerede?
Selçukluların 1073’te Ankara’yı almalarından bir sene sonra Sivrihisar Türk hâkimiyetine girer. Önemli bir konuma sahip olan şehir hemen Selçuklular tarafından iskan edilerek uç beyliğinin merkezi haline getirildi. Bu dönemde şehrin adına Karahisar denildi. Şehirde birçok cami, medrese, han, hamam gibi eserler yapıldı.
Selçuklu dönemleri ile Bayezid ve Kanuni döneminde vilayet merkezi; 17. Yüzyıla kadar Hüdavendigar (Bursa) sancağına, Osmanlı vilayet teşkilatının kurulması ile Ankara vilayetine, 1925 yılında ilçe olarak Eskişehir iline bağlanmıştır.
Tarihi eski çağlara dayanan Sivrihisar, her dönemde olduğu gibi milli mücadele döneminde de oldukça önemli bir rol üstlendi. Tavrını bağımsızlıktan ve millet iradesinden yana koyarak Eskişehir’in İngiliz işgalinden kurtarılmasında da pay sahibi oldu.
Sivrihisar Turizm
50 Milyon yaşında magmatik bir dağ tepesinde kökeni Friglere dayanan Yazıcıoğlu Kalesi, Tarihi Saat Kulesi, Alemşah kümbeti, Şeyh Baba Yusuf camisi, Aziz Mahmut Hüdai camisi, Türkiye’nin en büyük Ahşap Direkli Ulu Camisi, Anadolu’nun ilk Kabe motifli Hazinedar Camii.
Ve Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, Ermeni Kilisesi, Ermeni Hamamı ve Yurdanur Konak (Kültür ve Sanat Evi). Üzerinde tarih, kültür ve sanat; her şeyi barındıran bir dağ. Yani sadece bu alanı bile görmek için Sivrihisar’a gelmeye değer.
Ayrıca, inanç turizmi açısından dört dönemde Dünyaya Dini Başkentlik yapmış. Frigler’de Magna Mater, Roma’da Kibele, Bizans’ta Justianapolis Hristiyanlığın Başkenti, Selçuklular ‘da İslamiyet en parlak dönemini yaşamış, 33 Medrese, Tekke, zaviye ve külliye ile ilmin merkezi olmuş.
Ve O kadar çok kutsal emanet var ki uzun bir dönem Medine-i Sivrihisar denmesi, 48 sahabe ve Seyyit kabri olması, Yunus Emre ve Nasrettin Hoca dışında da çok önemli Alimler yetiştirmesi gibi pek çok sebepler nedeniyle İlahi anlamda çok önemli bir yerdir Sivrihisar. *
Sivrihisar adı bölgeyi ilk ziyaret eden A. D. Mortmann tarafından kullanılır. Bizans döneminde askeri güzergâh üzerinde bulunan kent aynı zamanda önemli bir Hıristiyanlık merkezi idi.
Sivrihisar dağları, granit yapısı ve haşmetli kayaları ile etkileyici ve hakim coğrafi görünümü dışında kaya tırmanışı, fotoğrafçılık gibi çok sayıda etkinliğe olanak tanımaktadır.
Gönül Dağı nerede?
Film ve dizi platosu haline gelen Sivrihisar, özellikle son dönemde TRT ekranlarında yayınlanan Gönül Dağı dizisi ile de dikkat çekmektedir. Ayrıca tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistlerinde uğrak yeri olmuştur.
Sivrihisar’da ne yenir?
Giyim, el sanatları ve mimari yönden zengin bir kültüre sahip olan Sivrihisar, zengin mutfak kültürü ve lezzetli yöresel yemekleri ile de meşhurdur.
Sivrihisar’a gidildiğinde yöresel yemeklerin başında; Bamya çorbası, Etli çakmak dolması, Sivrihisar yaprak sarması, Kelem dolması, Arabaşı, Sivrihisar baklavası ve Höşmerim tatlısı gelmektedir. Dönüşünüzde Sivrihisar sucuğu almayı da unutmayın.
* Koray Faydacı
Sivrihisar haberleri, Gönül Dağı dizi, Sivrihisar nerededir?
Yorum Yaz