Sivrihisar Tanıtımı

Sivrihisar Dağları

– Sivrihisar Dağları –

sivrihisar daglari kroki - Sivrihisar Dağları

Sivrihisar, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında yer alır. İlçe merkezi Eskişehir’e 98 km. mesafededir. Doğusunda Günyüzü ve Ankara, batısında Mahmudiye, Çifteler, kuzeyinde Mihalıççık ilçesi, güneyinde ise Emirdağ ve Çeltik ilçesiyle çevrilidir.

Eskişehir ilinin güneydoğu köşesinde, Sakarya yayının içerisinde başlayan Sivrihisar Dağları, güneydoğu – kuzeybatı yönünde uzanarak Türkmen Dağı’na ulaşırlar. Kaymaz Bucağı eşik görünümlü bir yayla üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1070 metredir. En yüksek noktası İlçe merkezi doğusunda ve ilçeye 7 km. uzaklıkta Çal Dağı (Çürük Çal) 1690 metredir. Geniş yaylamız üzerindeki “Sivrihisar Dağları” Çaltepesi, Kara Sivri ve Hasan Baba tepeleri ile tebarüz eden yüksekliklerdir.

Diğer önemli yükseklikler, güneydoğudan başlayarak Akyokuş 961 m. Kanuni zamanında zümrüt madeninin çıkartıldığı Adatepe 1400 m. Adatepe önü Boğaztepe 948 m. yüksekliklerindedir. Üçtepe, Günyüzü hududunda, Kuzören Köyü üzerinde, 1820 m. yüksekliğinde, Arayit Dağı, 1300 m. yüksekliğinde; Yumrukçalı Tepesi, 1361 m. yüksekliğinde, Sarnıçlı Tepe, 1670 m. yüksekliğinde, Büyelik Tepe, Dinek Köyü üzerinde, 1525 m. yüksekliğindedir.

Hasan Paşa Tepesi, Çamlık Dağı, Geçek Beli 1525 m. Yediler Tepesi 1531 m. Karaburhan Sivrisi 1322 m. Karakaya Tepesi 1203 m. yüksekliklerindedir. Yeniköy üzerinde ’’Ekmekçi Pınarı” ve Kertek üzerinde ’’Alan” geçmişte yayla idiler. Karakaya’ya kadar uzanan silsileye “Yediler” derler. Sivrihisar’ın batısında şehir çıkışında Eskişehir yönüne doğru “Beş Dereler” yer alır.

Sivrihisar’ın eteklerinde kurulduğu tarihte “Güneş Dağları” diye anılan granit kayaların ortası ve en yüksek tepesi, Eski Justinianus Kalesi’nin bulunduğu mevkii, yeni adıyla “Yazıcıoğlu Kalesi”dir. Şuradan doğuya doğru Merdiven Kaya, Hisar Beli, Ağlayan Kaya, Sivri Kaya, Bal Kayası, Kızıl Bel, Böğürtlen (Çiftlik) Gediği, Şınşırak Tepesi, kalenin görünmez uzantıları ile Tombak Kaya, Kıble Kaya, kaleden batıya doğru Baba Çeşmesi, Zey Yolu, Gavur Köyü Bağları Gediği, Garipçe Sivrisi yer alır.

İlçenin batısında Çifteler başında kaynayan beş kaynak Sakarya’yı meydana getirir. Başlangıçta güneyi takip eden Sakarya Nehri, doğuya doğru ilerlerken Kepen Çayı, Zorsu, Güksu ve Düden sularını alarak güneye döner. 1

sivrihisar arka daglar - Sivrihisar Dağları

Yazıcıoğlu Kalesinin Manevi Değeri

İlçemizi kuzeyi, doğusu ve batısı ile saran kayalara kuşbakışı gözlem tasarısı yapıldığında; sanki bir Hilal gibidir. Kalın gövdesi güneye doğru açılıp incelince; o güzelim hilâl o kadar bariz olur ki; tıpkı bayrağımızın Hilal’i olur.

Bu maddi değeri yanında; “Hemşerimiz Ahmet Kılıçaslan’ın kaleme aldığı: “Sivrihisar örf ve adetleri” kitabında [Kayalara kuşbakışı bakıldığında: verdiği İlahi bir şekille: “Lâ-ilâhe-illâllah- Muhammed-ün Resulüllah” yazdığı; merhum (Bursalı Terlikçi Mustabey) tarafından] ifade edilmektedir.

Ve Saat Kulesi

Osmanlının geç dönem eserlerinden günümüze ulaşan Sivrihisar Saat Kulesi, şehrin kuzeyinde Güneş Dağı’na ait kayalıklar üzerinde yer alır. Kasabamızın incisidir saat kulesi, sanki granit kayalar üzerine takılmış zümrüt bir kolye gibi…

Günün 24 saatinde varlığı ile hizmet verir cansiperane. Gözünü açmadan, sıcak yatağında duyarsın daima onun DAN… DAN… sesini. Saat başlarında ve yarılarında. Ve sayarsın içinden. Anlarsın o an saatin kaç olduğunu… Her ne kadar canım memleketim Sivrihisar’dan uzakta kalsam da; onun hasretini daima taşımaktayım içimde. Eğer bir Sivrihisarlı gibi söylemek gerekirse: “Kayalarımız tütüyor burnumda.” 2

Sivrihisar ilçesinde alpinizm için uygun alanlardan biride haşmetli görünümü ile jeolojik yapı açısından volkanik kayaçlara sahip Sivrihisar Dağları’dır. Jeopark potansiyeline sahip olan alanlardan Sivrihisar Dağları’nın volkanik kayaçları dikkat çekicidir.

Özellikle ilçeye ismini veren sivri kayalıkları ile Sivrihisar Dağları çevresine göre farklı ve ilgi çekici yer şekillerini oluşturmaktadır ve tırmanış için son derece uygundur. Sıra dağlardaki yükseltiler arasında granit kaya yapısı doğa harikası olarak kabul edilmektedir. Sivrihisar Dağları tırmanış noktalarına sahip olmasıyla da spor turizmi için bir turizm kaynağıdır.

Sivrihisar Dağları yarı kurak iklimin etkisi, toprak ve bitki örtüsünün azlığı ile klimatizm için uygun değildir. Granit yapısı ve haşmetli kayaları ile şehre ve bölgeye ismini veren Sivrihisar dağları, etkileyici ve hakim coğrafi görünümü dışında kaya tırmanışı, fotoğrafçılık gibi çok sayıda etkinliğe olanak tanımaktadır.3 İlçemizde “Gönül Dağı” dizisinin Sivrihisar dağlarında çekilmesi diğer bir etkinliktir.

sivrihisar daglari - Sivrihisar Dağları

Kaynaklar:
1- Sivrihisar
2- Op. Dr. Mustafa Kılıçal
3- Eskişehir İli Turizm Kaynaklarının Mekânsal Analizi ve Turizm – BEBKA ISBN: 978-605-74887-0-1

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Sivrihisar Dağları

Gönül Dağı Dizi Film

dizi