Genel

Atay Altın – Karagöz Hacivat

Hacivat – Karagöz oynatan ve seslendirme yapan kişiye “Hayali” denir. Türk gölge oyunu ustalarından 1955 Sivrihisar doğumlu M. Atay Altın, “Karagöz ve Hacivat”ı toplumun her kesimiyle buluşturmak ve bu kültürü yaşatmak için okul, restoran ve kafelerde sahneliyor. “Okullarımızın dışında Karagöz ve Hacivat oyununu daha serbest mekanlarda yetişkinlere, gençlerimize ve çocuklarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Böyle bir fikir, Karagöz oyununu gelecek nesillere aktarma isteğimden geldi. Bu işi yapan kişilerin sayısı artık gitgide azalıyor ve bu oyunun unutulmasını istemiyorum.” Özellikle çocukların Karagöz ve Hacivat oyununu ilgiyle izlediğini vurgulayan Altın, “Gittiğim her yerde insanlar geleneksel oyunumuzu sıkılmadan izliyor. Bazı yerlerde çocuklar yemeklerini yedikten sonra sahnenin önüne kadar getiriyorlar ve oyunu sonuna kadar izliyorlar” dedi.

atay altin hacivat karagoz - Atay Altın - Karagöz Hacivat

Türkçeyi “Karagöz ve Hacivat” Oynatarak Öğreniyorlar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) derslere katılan 65 ülkeden 210 öğrenci, birer “hayali” edasıyla “Karagöz ve Hacivat” oynatıp çalışmalarını görsel unsurlarla destekleyerek Türk kültürünü ve Türkçeyi öğreniyor.

Gölge oyununun, konuşma becerisini geliştirmede çok etkin bir yol olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demiral, “Konuşmak biraz cesaret istiyor. Gölge oyunu bize bu konuda bir kapı açıyor çünkü öğrenciler sahnenin arkasında oluyor ve kendilerini gizleyip, gerçek kimlikleri dışında bir kimliğe bürünebiliyor” dedi.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Atay Altın - Karagöz Hacivat

Gönül Dağı Dizi Film

dizi