2- AKTAŞ KÖY & MAHALLESİ
Eskişehir ili Sivrihisar ilçesine bağlıdır.
Bu köyün Miralay Dara Zaim Süleyman bey tarafından 1160 göç yılında kurulduğu anlaşılmaktadır.
Kültürü: Aktaş köyünün en gözde yemekleri arasında, “Tavuk kapama, Kuzu dolması, Cızbız, Çoban kavurma, Yaprak sarması, Efelek sarması, Pazı dolması, Bumbar dolması, Biber dolması, Kelem dolması, Pırasa dolması, Kabak dolması, Bamya çorbası, Düğü köftesi çorbası, İşkembe çorbası, Erişte, Erişte çorbası, Şehriye çorbası, Mercimek çorbası, Kıymalı su böreği, Karnıyarık, İmambayıldı, Bulgur aşı, Pirinç pilavı, Mercimek köftesi, Patlıcan közlemesi, Kısır, Tirit, Etli patates yemeği, Menemen, Mıhlama, Üzüm hoşafı, İrmik Helvası, Kabak tatlısı, Ispanaklı kek, Çaylı kek, Baklava, Un helvası, Höşmerim, Keşkek, Kapuska, Arabaşı, Çoban salatası, Bazlama, Gözleme, Yumurtalı yufka dürümü” vardır.
Av hayvanları: Kaz, Ördek, Tavşan, Yaban tavuğu, Yaban domuzu, Keklik, Bıldırcın, Angut, Üveyik, nadiren Toy ve Yaban Güvercini bulunmaktadır. Ayrıca köyde olta balıkçılığı yapılmakta olup, Sarı Sazan, Kambur Sazan, Kumcu, Kızılkanat ve tatlısu kefali gibi çeşitli balıklar avlanmaktadır.
Anavatanı Sivrihisar olan Akbaş çoban köpekleri de Aktaş köyünde yetiştirilmektedir.
Düğünlerinde, kilim motiflerinde, oyunlarında İçanadolu kültürü hakimdir. Düğünlerde düğün evine bayrak dikilmesi, güvey hamamı, damadın köy imamı tarafından ceketinin giydirilip topluca dua edilmesi, tüm köye yemek daveti verilmesi gibi adetler vardır. Ayrıca, incili küpe, Sivrihisar cebesi gibi yöresel takılar düğünlerde geline takılır ve düğün sahibinin bayan yakınları düğünlerinde özel hazırlanmış Sarka, Sefayir, Bindallı gibi yöresel kıyafetleri giyerler. Düğünler genellikle Cuma sabahtan başlar, pazar öğlen ona erer.
Köy halkı birbirinin iyi ve kötü gününde yardımda bulunur. Asker olacak kişiler askere gitmeden önce köydeki her hane evlerine davet edip birer akşam yemek verirler. Herhangi bir ailenin cenazesi olduğunda 15 gün süreyle komşular o eve her gün yemek götürürler. Anadolu insanına has kuvvetli dayanışma duygusu hala mevcuttur.
Coğrafya: Eskişehir iline 98 km, Sivrihisar ilçesine 26 km, Çifteler ilçesine 28 km, Kaymaz beldesine 32 km, Afyon iline 113 km ve Emirdağ ilçesine 38 km uzaklıktadır. Sakarya nehri kenarında kurulmuş olan Aktaş köyünün Çandır çiftliği, Agaç köy ve Kızılca isimli 3 yaylası olup, köy sınırları Kınık, Beyyazı, Selimiye, Dikmen, Ortaköy, Çandır, Gülçayır ve Aşağıkepen köylerine kadar uzanır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus ve Yönetim: Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 150
2007 282
2000 282
1997 345
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2014, 2009, 2004, 1999: Burhanettin Gülcan; 1994, 1989, 1984: Erdinç Sarıoğlu 1977-1984: Veysel Şeremet
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, hayvancılık olarak koyunculuk ve süt inekçiliği yapılmaktadır. Tarım ürünlerinden de Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Yonca, Fiğ, Nohut, Kimyon, Anason, Patates, Soğan, Çekirdek Kabağı, Mısır, Şeker pancarı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Altyapı: Köyde, ilköğretim okulu binası vardır ancak taşımalı eğitim ile öğrenciler Sivrihisar ilçesinde eğitim görmektedir. İlköğretim okuluna ait olan lojman, okulun kapalı olması nedeniyle cami imamına tahsis edilmiştir. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi, Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yollar asfalt olup işlektir; köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Aktaş Mahallesi
Yorum Yaz