UN HELVASI
Malzemesi :
-2 su bardağı un
-2, 5 su bardağı süt veya su
– 2 su bardağı toz şeker
-1,5 küçük paket margarin veya 1,5 çay bardağı sıvı yağ
-2 çorba kaşığı çam fıstığı
Yapılışı: Un yağ ile tavada kavrulur. Fıstıklar ilave edilerek 8-10 dakika daha karıştırılır. Ayrıca ateş üzerinde şeker ile kaynatılmış süt, kavrulmuş unun üzerine kaynar olarak dökülür ve karıştırılır. Suyu iyice çekince ateşten indirilir. Soğutularak tabaklara servis yapılır.
Altın Sarısı Un Helvası: Un, şeker, yağ ana maddesi bunlar. Un değişmez ama şeker yerine, pekmez kullananlarda olurdu. O zaman, kara tatlıdan yapılınca da helva kırmızı olurdu. Yağlarda değişir: Tere yağlı , zeytinyağlı, şırlan yağı (haşhaş yağı) ille de pişirilirdi. O devirde, su böreğini ve haşhaşlı ekmeği hep şırlan yağı ile pişirirlerdi. Alışanlar için, çok sevilirdi. Un, şeker, yağ hepsi bir hesaba göre tartılır. Un ile yağ helva pişecek bakır leğende, karıştıra karıştıra pişirilirdi. Bu pişirme öyle bir kıvama gelirdi ki, kimisi bunun renginden, kimisi kokusundan anlardı. Bu kıvama gelme haline (mihânesi) gelmiş derlerdi. Başka bir kapta hazırlanan sıcak şeker şerbeti bu leğendeki mihânenin üstüne coos diye dökülür, iyice karıştırılır ağzı kapatılırdı. Kendi kendine helva kabarır leğen dolardı. Sivrihisar’ın düğün, dernek ve davetlerinde, altın sarısı un helvası baş yemeklerimizdendir. Sivrihisar’ımızda çok güzel altın sarısı, tane tane serpilen, hiç yapış yapış olmayan bu un helvasını pişiren ustalarımız var.
* * *
MET HELVASI »
Yorum Yaz