Taklidi iman, tahkiki iman nedir?
İnsana Anneden babadan dededen nineden miras kalan inanç sistemine taklidi iman (emeksiz elde edilen iman) denir.
Yani Müslüman coğrafyada doğan bir insanın gayri ihtiyari bir şekilde Müslüman olarak doğması, Allah’ın varlığına birliğine inandığını dili ile beyan etmesi (şehadet getirmesi) taklidi imandır. Tabii ki taklidi iman da bir nimettir. Ama bu iman çeşidi, binanın bodrumu niteliğindedir.
Üzerine tevhit binası inşa edilmeyen iman, yarım bırakılmış, sıvası yapılmamış camı penceresi kapısı takılmamış zebil olmuş bir bina gibidir. Zamanla çürümeye ve mahkumdur.
Nitekim Nisa suresi 136. ayette;
” Ey iman edenler! İman ediniz. Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır.” Buyurulması bu yazdıklarıma en büyük delildir.
Yine Ankebut suresi 2. ayette;
“(Yoksa) İnsanlar; sadece “iman ettik” demekle, (öyle) imtihana tâbi tutulmadan bırakılacaklarını (ve kurtulacaklarını) mı (zan ve) hesap etmektedirler?” Buyurulmaktadır.
Tüm bu yazılanlardan şu sonuç çıkar. Anne babadan gen ve gelenek yoluyla geçen din anlayışına taklidi iman, tefekkür ederek, araştırarak, emek vererek onun üzerine çıkan iman katına tahkiki iman denir.
İman kalbe indiğinde, İşte o zaman tahkiki iman devreye girer. Kul neye baksa, Allah’ın sıfatlarını görür. Neyi duysa, Allah’tan bir mesaj olduğuna inanır. Başına ne gelirse gelsin ilahi adaletin tecelli ettiğine inanır. Şikayet etmez.
Makbul olan ve mecbur olduğumuz iman çeşidi taklidi iman değildir. Bu iman çeşidi zaten doğal yollarla bize geçer. İnsanlar tahkiki imandan sorguya çekilecektir.
Yorum Yaz