Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Şeyh Hamdi Baba Türbesi’nin yıkılması tepki topladı.
Kurşunlu Şeyh Yusuf Camisi’nin restorasyonu esnasında yanında bulunan Hamdi Baba Türbesi de yıkıldı ve üstü açıldı. Vatandaşların tepkisine yol açan yıkımla ilgili yetkililerin, türbenin anıtsal bir değerinin olmadığını ve cami siluetini engellediği gerekçesiyle restorasyon sırasında yıkıldığını savunduğu öğrenildi. Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneği, Sivrihisar İslami İlimler Vakfı ve Mahalle Muhtarlığı, yıkılan türbenin manevi ve tarihi vasfına uygun şekilde yeniden yapılması için ilgililerden gerekli iznin verilmesini istedi.
Öte yandan Hz. Muhammed’in soyundan gelen Şeyh Hamdi Baba, ünlü alim Şeyh Baba Yusuf’un oğludur. Ayrıca türbede, Şeyh Baba Yusuf’un babası Şeyh Halil Efendi, Şeyh Baba Yusuf’un diğer çocukları Fahri Baba, Halit Baba, Halil Baba ve peygamberin beratlı soyundan, Sivrihisarlı alimlerden, halen kabri Eskişehir Doğanca (Cöngel) köyünde bulunan ve Sivrihisar’daki meşhur İrfaniye Medresesi’nin banisi ve müderrisi olan Şeyh Osman Afif Efendi’nin oğlu Seyyit Ahmed-i Şemsettin Efendi’nin kabri bulunuyor. 12.01.2010
Sivrihisar İrfaniye Medresesi ve Türbe
Bilindiği gibi Sivrihisar, Tarih süresince pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Tarih ve Kültür diyarıdır. Tabi ki böyle bir diyarın Dünyaca ünlü ilim ve bilim adamları yanında insanlığı feyz saçan nice büyüklerimizin de ana yurdudur. Büyüklerimizden, Osmanlı Sultanı II. Bayezid Han’ın hocası Şeyh Baba Yusuf Sivrihisar’da pek çok talebesine ilim ve irfan aşılamıştır. Bizzat kendisinin de isçi olarak çalıştığı Kurşunlu Camii’ni inşa ettirmiştir.
Sivrihisar Kurşunlu Camisinin kıble yönünde Şeyh Yusuf Hazretlerinin babası Şeyh Halil Baba Hazretleri, üç oğlu ve onların birinci derece yakınlarının Kabri bulunmaktadır. Kabirler 5 asırdır, kapalı türbe şeklinde muhafaza edilmiş, sadece Sivrihisarlı değil, yöremizde yaşayan binlerce insanımızın ziyaretgahı durumundaydı.
Şeyh Baba Yusuf’un büyük oğlu Şeyh Hamdi Baba Hazretleri Sivrihisar için ayrıcalığı olan, zor durumdaki insanların manevi destek aldığı önemli bir şahsiyettir.
Yöneticiliğini yaptığı irfaniye medresesinde pek çok ulema ve hak adamının yetişmesini sağlamıştır.
2009 yılında, Sivrihisar Belediyesince yıktırılan irfaniye medresesinden sonra, 2010 yılına, Eskişehir KVKB (Kültür Varlıklarını Koruma Bölge) Müdürlüğünce Türbe niteliğindeki mekanın yıktırılması bizleri fevkalade hüzne gark etmiştir.
Şu anda mekân üstü açık Kabir taşları kırılmış, çevre bakımı hoş olmayan görünümde. Tabi ki ziyaret eden, hemşehrilerimiz hüzün içerisinde, Türbenin yıkılmasına bir anlam verememektedir.
Kabristanın uygun bir şekilde, Türbe haline kavuşturulmasını temenni etmekteyiz.
SİVRİHİSAR EĞİTİM, KÜLTÜR ve DAYANIŞMA VAKFI
Sivrihisar Platformu
Sivrihisar’ın Tarihi ve Kültürel Değerleri
Yorum Yaz