61- YENİDOĞAN KÖY & MAHALLESİ
Eskişehir ili Sivrihisar ilçesine bağlıdır.
Tarihçe: Köyde eskiden çerkezler yani yakapınar köyü var imiş dedelerimiz belirli mücadeleler sonucu köyü almışlardır göçün başlıca sebebi ise geçim yani kuzören köyü küçük gelmesi arazinin uygun olmaması ile nüfusun hızla artışı bunların sebeblerindendir. Köyün eski adı tatar idi fakat bir zaman sonra değiştirilmiş yanı başından Sakarya nehri geçmektedir. Suyun bol olması da birçok tahıl ürünlerinin yetiştirilmesine elverişli olmuştur. Güzel klasik bir Anadolu köyüdür. Suyun olması ile beraber balık ve av hayatı belirli bir değer ve önem kazanmıştır.
Kültür: Gelenek ve görenekler çok eskilere dayanmaktadır. Başlıca düğün yemekleri meşhur bamya çorbası, pilav, kompostu ve helva. Okumuş. insanlara değer verilir, misafire önem bir başkadır el üstünde tutulur. Çocuk parkı ve kütüphane açılmıştır, tarihi güzellikleri kaynak suları ve piknik alanları vardır.
Eskişehir iline 120 km, Sivrihisar ilçesine 32 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. fakat birçok bitki ve meyve yetişmektedir. Elma, Armut, Kayısı, Erik, Kiraz, Ayva, Şeftali.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 434
1997 459
Ekonomi: Başlıca tarım ve hayvancılıktır, suyun bol olması tahıl ürünlerinin güzel yetişmesine ve hayvanların otlamasına katkı sağlar. Sütçülük de vardır. Kooperatif kurulmuş olup sütler oraya verilerek halka hizmet ve maddi olarak büyük katkı sağlamaktadır. 4 tane market olup halka ve hatta yan köylere de hizmet sunmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 – Kadir Alpir
1999 – Ahmet Yılmaz
1994 – Tekin Altınsoy
1989 – Ömer Akın
1984 – Arif Korkmaz
Altyapı: Köyde İlköğretim okulu vardır. İçme suyu şebekesi ve doğal kaynak suyu vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca cep telefonu da çekmektedir.
Yenidoğan Mahallesi
Yorum Yaz