Mustafa Kantarcı Yazıları

Sivrihisar ve Kültürel Miras

mustafa kantarci - Sivrihisar ve Kültürel Miras

Cuma Günü, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve SEV, Arabaşı etkinliği düzenledi. Geniş bir katılımın olduğu etkinlikte, katılımcılar, geçmişte Arabaşı ile ilgili anıları yanında, ilçenin, tarihi ve kültürel mirası da sohbetlere konu oldu.

Tarihi ve kültürel miras, yalnızca bugünkü nesiller için değil, gelecek kuşaklar içinde, sahip çıkılmalı, korunmalıdır. Somut olmayan kültürel mirasın içeriğinde; gelenekler, dil, inançlar, müzik, hikâyeler, şiirler, gösterilerle, yanında, Somut olan kültürel miras olan yapıları, tarihi mekanları ve anıtları içine alan arkeolojik, mimari, bilimsel, teknolojik eserleri korumak gerekir Çünkü tarihi ve kültürel miras, gelecek nesillerin, bize emanetidir.

Toplumların, yarattığı ortak değerlerin, bir toplamını oluşturan bu eserlerin korunmasında, çok büyük özen gösterilmesi gereklidir. Bu eserler, turizm içinde, önemli cazibe alanlarıdır. Ve bu yönüyle de ilgi gerekmektedir.

Sivrihisar’a, genellikle Türkmen gelenek ve görenekleri hakimdir Anadolu’ da, ilk Türk uygarlığı olan Etiler’e, kadar dayanan ilçe, tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda, ünlü kral Midas’ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında, Frigler’in yerleşme yeri olunca, “Spalya”’ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu’nun üzerinde bulunması idi.

Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Sinan Paşa, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrından pek çok insan yetişmiştir.

Sivrihisar’ın, kültür değerlerini en iyi yansıtan öğeler el sanatlarıdır. Asırlar boyu ilçenin sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada, etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda, her alandaki gelişme düzeyi, el sanatlarındaki gelişim düzeyi ile paralellik gösterir.

Sivrihisar’ da, nostalji yaşatan, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?

Damak zevki, Sivrihisar mutfağının, önemli özelliğini teşkil eder. Sivrihisarlılar asırlar boyunca edindikleri tecrübelerden dolayı, sofralarını donatan yemeklerin; faydalı, lezzetli ve enerji verici özellikler taşımasına, dikkat etmişlerdir.

Sivrihisarlılar, herhangi bir gıda maddesinin, özellikleri bozulmadan nasıl pişirileceği, nasıl daha lezzetli hale getirileceği ve bazı gıdaların nasıl daha uzun ömürlü olabileceği gibi, konularda, çok büyük maharetler kazanmışlardır.

Sivrihisar, kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Özelikle de Sivrihisar, mutfak kültürü, zengin bir kültürdür. Sivrihisar, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmiştir. Ayrıca farklı kültürlerin de etkisiyle böylesine zengin bir mutfağın eşsiz örneklerini, büyük bir ustalıkla sergilemişlerdir.

Sivrihisar’ın, yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemeğin, damak zevki yıllardır gündemdedir.

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK’ de, Afyon taarruzu öncesi, Sivrihisar’a teşriflerinde, İlçedeki Zaimoğlu Hacı Ali Ağa’nın konağına, misafir olmuş, kendisine ikram edilen, “Yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması” ile “Kıymalı Su Böreği” ve “Altın Sarısı Un Helvası” yemiş ve çok beğendiklerini de ifade etmişlerdi.

Ayrıca Sivrihisar’ da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek , nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Geçeğin üzümü ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri aranan ürünlerdir. Bu ürünlerle pişen yemeklerin, damak zevkine doyum olmaz.

Şu bir gerçek ki Sivrihisar, inanılmaz derecede, tarihi ve kültürel miras sahiptir. Bunun korunması ve ileriye yönelik yaşatılması ve turizme kazandırılması açısından, Kaymakamlık, belediye yanında, Sivrihisar sivil toplum örgütlerine ve halkına da önemli bir görev düşüyor.

Etkinliğe katılan, Kaymakam Sayın Erdinç YILMAZ, konuşması ile bu alanda, umut verirken, büyük de beğeni aldı. Özellikle de Sivrihisar, hakkındaki olumlu görüş ve düşüncelerini, ses tonuna ve beden diline yansıttı. Dinamik, yapısı ile dikkat çekti. Kutluyoruz…

17 Temmuz 2014 Perşembe İstikbal Gazetesi

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Sivrihisar ve Kültürel Miras

Gönül Dağı Dizi Film

dizi