49- MEMİK KÖY & MAHALLESİ
Eskişehir ili Sivrihisar ilçesine bağlıdır.
Köyün eski ismi MEMLÜK’tür. Köyün tarihi çok eskiye dayanmakta olup buda Büvet mevkindeki köy yerleşim kalıntıları, köyün doğusundaki Yalıkurdun dere batısındaki yerleşim kalıntılarından, Elcik köyü ile memik köyü sınırı olan Hacı Mahmut çeşmesi mevkindeki yerleşim kalıntıları, Çakıllı ve İnönü mevkindeki hamam yeri kalıntıları ve o bölgeye Osman çaldan gelen su künkleri ve Babakayası mevkinden gelen su künkleri ve bu civardaki kalıntılarından anlaşılmaktadır ve buralardaki mezarların yapısından Hristiyan dönemine ait olduğu anlaşılmaktadır buda bundan yaklaşık olarak 2000 yıl öncesi olan Romalılar dönemine denk gelmektedir.
Köyümüze ait Remi İnternet sitesi bulunmaktadır Memik Köyü Web Sitesi İNTERNET SİTESİNDE KÖYÜMÜZE AİT BİLGİLERE ULAŞILABİLMEKTEDİR )
Kültür: Köyümüzün gelenek görenek ve yemekleri Sivrihisar civarındaki örf adet ve yemekleri ile aynıdır. Kız isteme, söz yüzüğü merasimi, Nişan Merasimi ve Düğünleri Sivrihisar köyleri ile aynıdır.
Düğünler genelde Cuma ikindi üzeri başlar ve akşam çalınır oynanır, Cumartesi sabah Erkek evinde Güveyi tıraşı olur, Misafirlere ve davetlilere yemek daveti verilir. Bekar gençler damat ve sağdıç ile beraber köyün gençleri elele tutuşur çalgıcılar çalgı çalarak Sığır yolağı diye tabir edilen yere (Kahvenin önünde) gidilir ve burada damat giyimi yapılır. Damat giydirilir. Takı merasimi yapılır ve sonra herkes dağılır ve akşam Kahvenin önünde kına gecesi için toplanılır çalgılar çalar gençler oynar damada ve isteyen gençlere kına yakılır hava soğuksa kahveye girilir ve eğlence burada geç vakte kadar sürer.ve davetliler evlere dağılır. Pazar sabahı Erkek evinde toplanılır çalgılar çalar oyunlar oynanır ve öğle namazından sonra kız evine konvoy halinde Gelin almaya gidilir.
Çeyiz arabasına Seyisana (Gelinin eşyası)yüklenir damat evine gönderilir bir müddet çalgı çalıp oyunlar oynandıktan sonra Kız evinden Gelin alınır Zey köyü tarafına doğru Karavelinin pınara kadar bir tur attırılır ve Erkek evine gelinir gelin arabadan inerken geline kaynana tarafından hediye verilir ve gelin arabadan iner gelinin önünde bir kurban kesilir bundan sonra erkeklerin işi biter kadınlar kendi kendilerine eğlenirler ve Düğün eğlencesi biter dışarıdan gelen misafirler gönderilir. Akşam damat ve Yengesi yatsı namazına camiye gider yatsı namazı kılınır tekbirler ve dualar eşliğinde Damadın evine gelinir Damat sıra ile herkesin elini sıkar veya öper ver gerdeğe girerken damada birkaç tane sırtına yumruk vurulur. Ertesi günü kız ardı görme günüdür Damat evinde kendi aralarında bir yemek daveti verirler ve köyümüzde bir düğün böyle geçer.
Eskişehir iline 121, Sivrihisar ilçesine 21 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün küçük bir çayı vardır buda köye ayrı bir güzellik katmaktadır. Yaklaşık 2000 dönüme yakın bir arazi tamamen yeşillik ve ağaçlarla kaplıdır meyve ağaçları ve çayırları ayrı bir güzellik katmaktadır.
Nüfus: Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 210
1997 248
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Altyapı: Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Köy okulu 2008 yılı içerisinde önemli günlerde toplantı salonu olarak kullanılmak için restore edildi. Komple çini işçiliği ile döşendi. Şadırvan caminin doğusuna tuvaletlerin yanına alındı.
Yorum Yaz