Sivrihisar Konakları,
Tarihi Sivrihisar Konakları
Sivrihisar’da yaklaşık bin civarı konak vardır. Bu konaklardan bazıları Ermeniler tarafından inşa edilmiştir. Konakların çoğunluğu özel bir tuğla örgü sistemi ile yapılmıştır. Birinci katın yarısı yada bodrum kat Sivrihisar kayalarından granit taş ile yapılmıştır. Devamında ortalama 20 ye 30 cm civarında tuğla ile örülmüştür. Bu tuğlalar rastgele yada belli bir düzende değil kişilerin dini motifleri, kültürel motifler ve geometrik şekillerden oluşmaktadır.
Sivrihisar konakları mührü Süleyman, Selçuklu yıldızı, güneş, kaz ayağı ibrik; gayri Müslimlerde Davut yıldızı, mescidi aksa, güneş, haç gibi motifler dışında değişik geometrik şekiller ile örülmüştür. Çoğunluğu 1900 ile 1910 yılları arasında yapılmış olup, konakların içi muhteşem ahşap dolap ve süslemeler ile bezelidir. Özellikle tavan motifleri ve kök boya süslemeler harika bir görünüm vermektedir.
Dışarıdan bakıldığında Türk konakları ile Ermeni konakları arasında fark görünmez. İki konakta içi ve dışı aynı gibidir. Ama Ermeni konaklarında su kuyusu güvenlik düşüncesiyle evin içinde ve birinci katta olur. Türk konaklarında dışarıda bahçede olur. Ermenilerde Sığınak Mahzen ve Tüneller olur. Türklerde olmaz. Ermenilerde dolapların içinde banyo kısmı olmaz. Kapakları açıp baktığınızda komple dolaptır. Türklerde yüklük ve banyo vardır. Şarapana ortak, her ikisinde de vardır. Yine Ermeni konaklarının bazıları Haç planlıdır. Ayrıca Geometrik şekiller ve süslemeler de farklıdır.*
Sivrihisar eski kent dokusunu önemli ölçüde koruyabilen kentlerimizden biridir. Tarihi boyunca pek çok ilim ve kültür adamına beşik olan Anadolu’nun bu şirin köşesi, Selçuklu döneminde Türk iskanına sahne olmuş; cami, medrese, han ve hamam gibi mimari yapılarla donatılarak tam bir Türk şehri karakterinde gelişme göstermiştir. Bu gelişim ve tarihi doku içerisinde eski evlerin ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Anadolu’da çok da sık rastlamayacağınız, farklı ve anlamlı şekiller oluşturularak inşa edilmiş binaların duvarlarındaki tuğla dizilişi birer sanat eseridir. Zamanın ağırlığını taşıyan, dar yollar arasında yok olmaya yüz tutmuş birçok tarihi ev mimarisine uygun olarak başlatılan restorasyon çalışmaları ile eski ihtişamlı günlerine geri döndürülüyor.
Tarihi dokunun bozulmadığı eski ahşap Sivrihisar konakları ve evleri ile eski Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda yapılan sağlıklaştırma çalışmaları sonrasında Sivrihisar sokakları, tarihte yolculuğa çıkıldığı hissini veriyor.
Tarihi Sivrihisar Konakları Kategorisi >
***
YORUMLAR
Aytekin Baş : Sivrihisar konakları ve Selçuklu tarzı evleri bile tanıtamıyoruz. İzmir’de Sivrihisar’ı Gönül Dağı dizisinden görenler hep soruyor ne güzel bir yer diye. Maalesef ne belediye nede diğer kurumlar yeterli tanıtım yapamıyorlar. Sivrihisar evleri ile ilgili daha kapsamlı bir tanıtım yapılmalı… Ben fotoğrafları gösterince daha çok ilgileri artıyor. Koray bey sizi de referans veriyorum.
***
Nan A. Canter : I can’t wait to visit Sivrihisar again on my next trip to Turkey. I’d love to be able to see some these houses.
Bir sonraki Türkiye gezimde Sivrihisar’ı tekrar ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum. Bu evleri görebilmeyi çok isterim.
***
*Kaynak: Koray Faydacı
Eskişehir Sivrihisar haberleri
Yorum Yaz