Sivrihisar’da Bir İlk Daha Gerçekleşiyor! Eski Belediye binası kilim müzesi oluyor.
Türkiye’nin ilk kilim müzesi olan Sivrihisar Kilim Müzesinin resmi açılış tarihi 20 Mart 2020 Cuma günü olacak. (Pandemiden dolayı resmi açılış ertelenmiştir.)
BİNLERCE YILDIR BU TOPRAKLAR VAR ETTİ İNSANLIĞI
IRMAKLARIYLA SU OLDU, BİÇİLDİ YEMİŞ OLDU, İŞLENDİ ÇATI OLDU.
NİCE KÜLTÜRLERE BEŞİKLİK ETTİ, NİCE HİKAYELERLE YOĞRULDU.
ÇAL DAĞININ ETEĞİNDE, SAKARYA NEHRİNİN KIYISINDA
TAM 7 BİN YIL ÖNCE BAŞLADI SİVRİHİSAR’IN HİKAYESİ.
KUZUSU OTLADI KEKİK KOKAN DAĞLARINDA, YÜNÜ İŞLENDİ İP OLDU.
GENÇ KIZIN ELİNDE BOYANDI DOKUNDU KİLİM OLDU.
DESEN DESEN, RENK RENK, MOTİF MOTİF,
DERTLER KEDERLER SEVDALAR GÜLÜŞLER İLMEK İLMEK YANIŞ OLDU.
ANADOLU SİVRİHİSAR’I, SİVRİHİSAR KİLİMİ DOKUDU YAŞAM OLDU, SANAT OLDU.
Sivrihisar eski belediye binasının olduğu yer, tarihimizin ve kültürümüzün hazinesi, düğümlerin dile geldiği motiflerin ayrı ayrı hikayeler anlattığı kilimlerimizin sergilendiği kilim müzesi olarak hizmete girecek. Restore edilen Ulu caminin eski kilimleri de bu müzede sergilenecek.
Sivrihisar Belediyesi ilklere imza atmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk ve sadece kilim üzerine tek müzesi olacak bir proje geliştiren Sivrihisar Belediyesi, yıllar boyunca çeşitli motiflerle şekillendirilen asırlık kilimleri, üzerinde bulunan motifler ve hikayeleri ile birlikte Türkiye’nin ilk “Kilim Müzesi”ne taşıdı. Sivrihisar’a bağlı mahallelerin tek tek gezilerek bir araya getirildiği ve her biri ayrı hikaye barındıran Sivrihisar’a özgü kilimler bu müzede sergilenecek. İlçe turizmine de büyük katkı sağlayacak olan bu adım ile kilimlerin gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Sivrihisar Kilim Müzesi, 150-200 yıllık kilimleri ile tarihi, sanatı ve geleceği içinde barındırıyor. Unutulmaya yüz tutmuş tarihi değerleri gün yüzüne çıkararak kapılarını ziyaretçilerine açan Kilim Müzesinde her kilimin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Geçmişten geleceğe ışık tutan kilimlerin üzerinde bulunan motiflerin her birinde farklı anlam ve hikaye barındırıyor. – Şubat 2020 – Haber
Geçmişteki değerlere sahip çıkılması gerektiğini aktaran Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü “Halkımıza gösterdikleri duyarlılık için teşekkür ediyorum. Onlar ninelerinden iki kuşak öteden gelen yılların birikimi olan asırlık kilimlerini bağışladılar, biz de bu müzeyi oluşturduk. Gelen ziyaretçilere kilimleri hikayeleri ile beraber yansıtıyoruz. Geçmişteki değerlerimize sahip çıkmazsak ya kaybolmaya yüz tutmuş ya da kaybolup gidiyorlar. Biz de inşallah sahip çıkarak bu değerlerimizi geleceğe taşımak için çalışıyoruz.
Milletlerin kendi yaşam tarzlarını, duygu ve düşüncelerini yansıtan ve doğadan esinlenen motif ve renklerle süslenen kilimler Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Kilim dokumacılığına verilen önem, zamanla da bir sanat dalı haline gelmiştir. Kilim Türk halkının geçmişten gelen bir değeridir, kültürüdür. Kadınlarımızın o günkü durumlarını, yaşama biçimlerini anlatan şekil ve motiflerden oluşan büyük bir hazine ve değerdir. O dönemdeki annelerimizin, ninelerimizin dokumuş olduğu kilimleri ve bu kilimlerin üzerine yansıttıkları motiflerin tek tek hikayeleri ile beraber bu müzeye taşıdık. Bu müze yılların bir birikimi olacak. Büyük bir kültür hazinesi olarak açılışını yapacağız” dedi. – Eylül 2019 – Haber
KİLİM DE SATILACAK
İlçe merkezi ve kırsal mahallelerdeki vatandaşların belediyeye ulaştırdığı kilimlerin yer aldığı müze için hazırlanan kısa film sayesinde Sivrihisar kilimleri hakkında bilgi sahibi olacak ziyaretçiler, aynı zamanda dokuma yapabilecek. Ayrıca, belediyenin atölyelerinde eğitim alan kadınlar da kilim dokuyacak. Ücretsiz gezilebilecek müzede, Sivrihisar Belediyesine ait atölyelerde kadınlar tarafından dokunan kilimler de satışa sunulacak.
Salname kayıtları Sivrihisar’ın ticaretteki önemini ve ecdadımızdan miras kalan kilimciliğin, halıcılığın, dokumacılığın Sivrihisar’daki önemini ve ekonomiye olan katkısını göstermektedir. 1907 yılı salname kayıtlarına göre 152.317 koyun, 135.307 keçi bulunan Sivrihisar merkezinde çok çarpıcı rakamlar Sivrihisar’ın ticarette, kilim dokumacılığında ne derece ileride olduğunu göstermektedir.
Ninelerimizin vaktiyle çorap, patik örerek aileyi ayakta tuttuğu ev ekonomisi günümüzde halen devam ediyor. Kaybolmaya yüz tutmuş vaktiyle evin direği olan ninelerimiz, annelerimizin yaptığı kilim dokumacılığı, sarka, işlemeciliği, gibi birçok kültürel mirasın yaşatılması ümidi ile…
Açılacak olan kilim müzelerinin Eskişehir ve Sivrihisar’da bu kadim ecdat yadigarı geleneğin yaşatılması ve canlandırılması için ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor…
Türkiye’nin İlk İnteraktif Kilim Müzesi
ANKARA, 17 Kasım – RIA Novosti, Alena Palazhchenko. Ziyaretçilerin üretimlerine katılabilecekleri el dokuması, pürüzsüz, çift yüzlü, tüy bırakmayan halı Kilim Müzesi, Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde, Osmanlı tarzında inşa edilmiş eski bir belediye binasında açıldı.
“Müze personelinin gözetiminde bağımsız olarak kendi halınızı dokumaya çalışabileceğiniz Türkiye’deki ilk kilim müzesidir. 19. yüzyılda kentimizin esnaf ve zanaatkârları tarafından dokunan antik kilim örnekleri topladık, tasarımlarının geliştirilmesinde kullanılan desen ve motiflerden oluşan bir eğitim sistemi yaptık. “, – Sivrihisar Belediye Başkanlığı Ofisi temsilcisi RIA Novosti Koray Faydaji dedi.
Ona göre müzede aynı teknikte dokunmuş 36 orijinal kilim, yaklaşık 20 çanta örneği, seccade sergileniyor.
“Sivrihisar kilim dokumasıyla ünlü, Türkiye tarihi ve kültüründe özel bir yeri var. Ayrıca eski motifleri inceliyor ve endüstriyel üretime geçiş nedeniyle maalesef hayatımızı terk eden dokuma tekniğini koruyoruz. Eski kilimleri bilenler için restore ediyoruz. antik çağ, “diye ekledi Faidaji.
Первый интерактивный музей килимов открылся в Турции
* ТУРЦИЯ * МУЗЕЙ * КИЛИМ *
АНКАРА, 17 ноя – РИА Новости, Алёна Палажченко. Музей килимов – тканых гладких двусторонних безворсовых ковров ручной работы, где посетители могут сами принять участие в их производстве, открылся в городе Сиврихисар провинции Эскишехир в центральной Турции.
Музей открылся в бывшем здании мэрии, построенном в османском стиле.
“Это первый в Турции музей килимов, где можно самостоятельно под руководством сотрудников музея попробовать соткать собственный ковер. Мы собрали старинные образцы килимов, сотканных мастерами и мастерицами нашего города в XIX веке, а также сделали учебную систему узоров и мотивов, используемых при разработке их дизайна”, – заявил РИА Новости представитель мэрии Сиврихисара Корай Файдаджи.
По его словам, в музее экспонируются 36 оригинальных килимов, около 20 образцов сумок, молитвенных ковриков, сотканные в той же технике.
“Сиврихисар славится ткачеством килимов, он занимает особое место в истории и культуре Турции. Кроме того, мы изучаем старинные мотивы и сохраняем технику ткачества, которая, к сожалению, уходит из нашей жизни из-за перехода на промышленное производство. Восстанавливаем старинные килимы для ценителей старины”, – добавил Файдаджи.
Sivrihisar haberleri, Sivrihisar magazin
Yorum Yaz