– SİVRİHİSAR’DAKİ HAVA PARKININ YASASI da HAZIR –
Sivrihisar- Yeşilköy mevkisinde Türkiye’nin ilk hava parkı olacağı belirtilen merkezde çalışmalar da devam ediyor. Sportif Havacılık Kulübü tarafından 280 dönümlük çorak alana kurulma çalışmaları süren Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezinin A etabı çalışmaları tamamlandı.
Merkezin, 4-5 yıl sonra tamamlandığında 80 yataklı konaklama tesisi, sosyal donatıları, kafeleri, lokantalarıyla dünyanın dört bir yanından sportif havacıları ağırlaması bekleniyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (S.H.G.M) tarafından hava parkı başvuruları hakkında bir genelge yayımlandı. Genelgeye göre, bir alanı hava parkı olarak kullanmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, SHGM’ye başvuruda bulunacaklar. Genel Müdürlüğe yapılacak başvurularda ayrıca, üst yazı ekinde ilgili valilik ve belediyenin; mülkiyet belgelerinin yanı sıra güvenlik, kültür, tarih ve imar açısından ve bölgeye has diğer hususlar bakımından uygun görüş yazısının sunulması isteniyor.
SİVRİHİSAR’DA ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
2013 yılında yapımı başlanan merkezde 800 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğindeki pist, apron, hangar, bazı tesisler biterken gençler ve çocuklar uçaklarla buluşmaya başladı.
Türkiye’nin ilk tescilli hava parkı olduğu belirtilen merkez tesisleri ve alt yapısıyla çocukları, gençleri uçaklara ulaşabilecekleri, meraklarını giderebilecekleri şekilde tasarlanıyor. Şu anda A etabının birinci bölümü tamamlanırken geriye kalan üç kısımla ilgili çalışmalar devam ediyor.
EN AZ 18 METRE GENİŞLİĞİNDE PİST
Genelgeye göre, hava parklarında, hava araçlarının kalkış ağırlığına ve azami kalkış mesafesine uygun pist uzunluğuna sahip olması, pistin en az 18 metre genişliğe sahip olması şartları aranıyor. Yine şartlar arasında pistin çevresindeki 25 metre mesafede herhangi bir mania engellinin bulunmaması, en yakın binanın pistten en az 500 metre uzakta olması, pist sonlarında, pist ekseni uzantısında 2 metreden daha yüksek mânia (çit, ağaç, vb.) olmaması şartları bulunuyor.
SHGM, ilgili sivil ve askeri kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ile başvuruları değerlendirerek uygun bulunan alanların hava parka olarak kullanılmasına izin verecek ve bunları kurumsal internet sitesinde yayımlayacak.
ULUSLARARASI STANDARTLARDA OLACAK
Hava parkalarının kullanımına ilişkin esasların da yer aldığı genelgede, iniş ve kalkışların yalnızca gündüz görerek uçuş kurallarına göre yapılması gerektiği ve her türlü emniyet ve güvenlik önleminin alınmasının kaptan pilotun yetki ve sorumluluğunda olduğu belirtiliyor. Ayrıca kalkış ve inişlerin uluslararası ve ulusal mevzuatlar ile hava araçlarının el kitaplarında belirtilen kriterlere uygun tip, ağırlık ve performanstaki hava araçlarıyla yapılması gerekiyor. Uçuş ve yer emniyetinin sağlanabilmesi için, uçuş ve yer emniyeti konusuyla ilgili kaza-kırım, vaka, kusur ve hataların da S.H.G.M’ye bildirilmesi gerekiyor.
Yorum Yaz