26- GÜVEMLİ KÖYÜ& MAHALLESİ
Eskişehir ili Sivrihisar ilçesine bağlıdır.
Tarihçe: Köyün ilk yerleşim yeri Akgüvem olup Doksan üç Harbi’nde Balkanlar’dan göç eden Boşnaklara tahsis edilmiştir. Yunan harbi zamanında yıkılıp yakılan bu köy şimdiki yerine taşınmış ve Gökçe Mahmudiye adını almıştır. Daha sonra adı Güvemli köyü olarak değiştirilmiştir. Köyün adını, köyde bulunan güvem çalısından aldığı söylenmektedir.
Kültür: Köyde İç Anadolu gelenek ve göreneklerinin yanında Boşnaklara özgü gelenekler de görülmektedir.
Eskişehir iline 133 km, Sivrihisar ilçesine 33 km uzaklıktadır.
Köy yolunun tamamı asfalttır. Ulaşım, özel araçlar ve haftanın üç günü yakın köylere ait mini otobüslerle sağlanmaktadır. En yüksek tepesi 1100 m ile Dedeçal’dır. Köy, 3000 dönüme yakın ekilebilir araziye sahip olup bunun yalnızca 500 dönüme yakını sulak arazidir. Ufak tefek dere yataklarının mevcut olduğu köyde en önemli dere Kocadere’dir. Son yıllarda yaşanan kuraklık bu derenin suyunun kesilmesine neden olmuştur. Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Arpa, buğday, şekerpancarı, nohut, haşhaş, kimyon ve çeşitli sebzelerin yetiştirildiği köyde sulama, derin kuyular sayesinde yapılabilmektedir.
Köy, karasal iklimin etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak, kışları yağışlı geçen bir iklime sahiptir
Nüfus: Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 48
1997 37
Ekonomi:
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 – Şerif Mucip Öz
1999 – Şerif Mucip Öz
1994 – Hamdi Öz
1989 – Hamdi Öz
1984 – İrfan Öz
Altyapı bilgileri:
Köyde İlköğretim okulu yoktur ancak taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ya da acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy yolunun tümü asfalttır.
YUNAN ZULMÜ
25 haneli olan bu köyün bütün evleri yağma edildikten sonra yakılmıştır. Köy halkından Zeynel oğlu Osman eşi Zeynep Derebaytrı mevkiine kaçarken yakalanarak kasatura ile boğazlanmak suretiyle öldürülmüştür. Zeynep hanınım kocası Osman ve oğulları Zihni ve Ali’nin de Yunanlılar tarafından öldürüldükleri zannedilmektedir. Fakat cesetleri bulunamamıştır.
Köyün Zayiatı: 272 koyun ve keçi, 120 sığır, 2 at arabası ile köyün yiyeceklerinin hepsi zorla alınmış.
Yorum Yaz