Sivrihisar Baklavası
– Muska Baklava ve Tarifi –
Sivrihisar ilçesinde baklava yapımı köklü bir geçmişe sahiptir. Sivrihisar baklavası dillere destandır. Lezzetini hiç bir yerde tatmadığınız bu baklavayı denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 2018 yılında Sivrihisar Muska Baklavası Patenti alınmıştır.
Hamuru için malzemesi:
-1000 gr. Kadar baklavalık un
-Bir miktar nişasta (Uğra için)
-3 adet yumurta
-500 gr. Süt
-500 gr. Ceviz içi
-500 gr. Sıvı yağ
-1 çay bardağı yoğurt
Şerbeti için: -1000 gr. Toz şeker -5 su bardağı su -1 adet limon
Hamurun Yapılışı: Süt + yumurta + yoğurt bir kapta karıştırılır. Üzerine un ilave edilerek hamur katı olacak şekilde yoğrulur. Bu hamurdan en az 20 adet beze olur. Bezeler oklava ile açılırken un ve nişasta karışımı (uğra) ile yufkalar çok ince açılır. Açılan yufkalar bir masa üzerine arasına nişasta serpilerek tek tek üst üste konur. Baklava tepsisi sıvı yağla yağlanır. Masa üzerindeki yufkalar (7×7 cm en ve boyda) kareler halinde kesilir. Her biri demet arasına kırılmış ceviz konarak muska gibi katlanır ve yağlı tepsiye muskalar sırt sırta gelecek şekilde dizilir. 180 derece ısıdaki fırına konur. Hamur ısınınca fırından çıkarılarak sıvı yağın tamamı kaşıkla üzerine dökülür. Tepsi yeniden fırına konulur. Baklava pembeleşesiye kızartılır. Tepsi çıkarılır ve soğutulur. Daha önce hazırlanmış şerbet baklava tepsisine konur. Baklava sıcak ise soğuk şerbet kullanılır. Soğuk şerbetle servise hazırlanan muska baklava, hafifliği, çıtırlığı ve lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakır…
***
Sivrihisar Baklavaları
Sivrihisarlı olup ta muska baklavasını bilmeyenimiz yoktur. Lakin bunu her hanım yapamaz zahmeti çoktur. Evvela Sivrihisar’ın hamarat Hanımı olacak. Anasından atasından bunun dersini alacak. Hamuru sigara kağıdı gibi ince ince açacak. Kırk katlı apartman gibi üst üste dizecek. İçine cevizini bol bol ekecek. Sakın ha sakın şerbetini soğuk dökecek. Mübarek Şerbetsiz’de ayrı lezzetli olur çıtır çıtır.
Sivrihisar Muska Baklavası Tescillendi >
Yorum Yaz