Sivrihisar Açık Hava Heykel Müzesi
Sivrihisar Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi
Anadolu bölgesinin tarihi zenginliklerle dolu olan Sivrihisar ilçesi tüm güzelliği ile hayranlıkları üzerine toplamaya devam ediyor. Tarih süresince pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Sivrihisar ilçesi, doyumsuz güzellikleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Ayrıca, Türkiye’nin önemli kültür ve turizm merkezlerinden olma yolunda çalışmalar sürüyor.
Heykel müzesi, kayalıkların eteklerine yaslanmış şekilde tasarlanmış. Tarihi Saat Kulesi de bu tabloya eşlik ederek ayrı bir güzellik katmış.
Türkiye’nin İlk ve Tek Açık Hava Heykel Müzesi
2017 yılında açılışı yapılan müze, dünyanın en büyük Türkiye’nin de ilk açık hava heykel müzesi olma özelliğine sahip. Sadece büyüklüğü ile değil konu çeşitliliği ile de özeldir. Sebebi ise her konuya değinen bir heykel müzesi olması. Dünyada ilk kez şair, halk ozanı, yazar, ressam, devlet adamı, komutan, savaş kahramanları, aşçı, güreş şampiyonu, Kırkpınar ağası, mübadelede göç eden aile, tarih, kültür, sanat, meslek gibi pek çok konuyu içinde barındırıyor.
Aynı zamanda bu heykellerin bronz olanları; Japonya, Macaristan, Libya, Almanya, Türkmenistan, Moğolistan gibi dünyanın dört bir tarafında bulunmaktadır. Türkiye’nin de hemen hemen her tarafında bronzları bulunmaktadır. Buradaki heykeller bronz heykellerle aynı yaştadır. Metin Yurdanur bronzla birlikte bir tane de kendine fiberini yapmıştır. Dolayısıyla buradaki heykeller aynı zamanda bronzlarının bulunduğu ülke ve şehirleri de temsil etmektedir.
Yine Açık Hava Heykel Müzesini tamamlayıcı olarak Metin Yurdanur Kültür ve Sanat Evi bulunmaktadır. Burası hem tarihi bir konak hem de doğadaki heykellerin devamı olarak ziyaretçilerin zevkle gezeceği bir yerdir.
Heykellerin bulunduğu yer ise çok güzel ve etkili bir yerdedir. Etrafında tarihi konakların, Saat Kulesinin, Ermeni Hamamının, Ermeni Kilisesinin, Yazıcıoğlu Kalesinin bulunduğu tarih, kültür ve sanatın bütünleştiği bir yer olma özelliğine sahip.
Heykellerin Ankara’dan getirilmesi, burada doğa ve konağa yerleştirilmesi, bakımı ve korunması ve her şeyi ile ilgilenilmesi Sivrihisar Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca heykellere her yıl yenileri eklendiği için ziyaretçilerin yeni heykellerle karşılaşması herkesin tekrar tekrar gelmesine vesile olmaktadır. – Koray Faydacı –
2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Sivrihisar Belediyesinin destekleriyle, Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından, Ermeni Kilisesi civarında oluşturulan Müze alanına çevre düzenlemesi yapıldı. Türkiye’ye mal olmuş heykeltıraş Metin Yurdanur’un Türkiye genelinde ve yurt dışında toplam 200’ün üzerinde eseri bulunmaktadır.
Sivrihisar Belediyesinin öncülüğünde, Sivrihisarlı dünyaca ünlü heykeltıraşımız Metin Yurdanur’un, büyük bir emekle, Sivrihisar’ın o kayalıklarına dizilen heykellerin yer aldığı Açık Hava Heykel Müzesi Eskişehir’e kazandırılmış en önemli müze. Değil Türkiye’de olması, dünyada örnekleri çok az.
Müzede, Metin Yurdanur enfes sanatıyla Atatürk, Kazım Karabekir, Nene Hatun, Yaşar Kemal, Yunus, Karacaoğlan, Abidin Dino, Bektaşi Dervişi Gülbaba, Alâeddin Keykubad, halk ozanı Muzaffer Sarısözen, Nasreddin Hoca, Kurtuluş Savaşının isimsiz kahramanları, kağnılarla silah taşıyan kadınlar, şehitlerimiz, ağ çeken balıkçılar, madenciler, balerinler ve daha nicesi var. 100 civarında devasa boyutlardaki heykel, büyük bir sessizlik içinde Sivrihisar’a gelecek ziyaretçileri bekliyor.
ULUS’U GÖRMEK İÇİN SİVRİHİSAR’A GİDECEKSİN..!
Metin Yurdanur, bu heykel müzesi ile “Türk Ulusunu” öyle güzel anlatıyor ki… Eskişehir İstasyon meydanındaki kavşağa konulan anıt, (Ulus Anıtı) Viyana’daki anıtlardan esinlenilmiş. “Ulus” olmaktan söz ediyorsak, Sivrihisar’a gideceksiniz ve o müzede tüyleriniz ürperecek. Ve siz değerli okuyucular, eğer hiç gitmediyseniz o müzeye mutlaka gidiniz. Zihniniz öyle bir açılacak ve aydınlanacaksınız ki…*
Heykel nedir? Heykeltıraş August Rodin’e göre heykel, “uzayda (boşlukta) girinti ve çıkıntı oluşturma sanatıdır. İnsan düşünce ve imgeleminin bir sonucu olan üç boyutlu bir biçime heykel denir.” Her sanatçının kendine göre bir heykel tanımı olabilir. Bu, onun yaklaşımının bir sonucudur. Heykeltıraş, boşlukta üç boyutlu bir biçim oluşturup bu oluşturduğu biçimle boşluğa biçim veren ve boşluğu yeniden tanımlayan bir sanatçıdır. Heykel sanatı resimden daha çok mimari tanıma yakındır.
FOTO GALERİ ⇓
Gece fotolar: Fahri Uygun
*
Murat Atikel -13.03.2019-https://www.2eylul.com.tr/yazarlar/murat-atikel/ulusu-gormek-icin-sivrihisara-gideceksin/26137
Eskişehir Sivrihisar Haberleri
Yorum Yaz