SİVRİHİSAR’IN SİHİRLİ LAMBASI “TURİZM”
Önümüzde Kültür ve Tarih Turizmi konusunda başarılı olmuş ve bu işten geçimini sağlar hale gelmiş Beypazarı, Safranbolu, Amasra gibi yerler varken kendi coğrafi konumumuza artı değerlerimize göre belirli bir plan ve program dâhilinde mesafe alamıyoruz. Amacım burada bizim ve dünya insanlığının değeri, kültürel mirası sayılan varlıkların karşılaştırmasını yapmak değildir. Fakat bu karşılaştırmayı yapacak olsak tarihi kişiliklerimiz, sosyal yapımız, misafirperverliğimiz, termal kaplıcamız, ulaşım kolaylığı, gelenek ve göreneklerimiz, yemek kültürümüz gibi birçok artı değerimiz vardır.
Sivrihisar, Ankara ve Eskişehir’e olan uzaklığı itibariyle kendi kültürünü oluşturmuş bir yerdir. Ancak kat ettiğimiz yol ortada. Bu değerlerin olması yetmiyor bunları belirti bir plan ve program dahilinde esnafı, çalışanı, çalışmayanı, genci, yaşlısı neler yapabiliriz diye çaba gösterip beyin fırtınasını bir türlü yapamıyoruz. Turizm anlayışını, kalkınmasını sadece ilçe yöneticilerinin İyi niyetine bırakarak başarılı olamayız. Eksiklerimizi tespit ederek örgütlü ve bilinçli bir şekilde dedikodu ve boş laflar yerine herkesin düşüncesine saygı göstererek ortak akıl ve hizmet üreterek ilçemizin Turizmden hak ettiği payı almasını sağlamalıyız, işin sırrı buradadır. Turizm anlayışımız ilçemizdeki herkes tarafından önemsenmen herkes elinden geldiğince ne gibi katkıda bulunabilirim diye düşünmeli, fırsat kaçmadan yada bilileri gelip sahip çıkmadan kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz.
Birlik, beraberlik içinde, eksiklerimiz konusunda kamuoyu yaratılmalı, ilçemizde Turizm alanında öngörülerde bulunacak projeler geliştirecek ve projeleri esas yaptırım gücü olan yöneticilerle paylaşıp adım adım gerçekleştirilmesi sağlayacak, takipçisi olacak bir “Turizm danışma kurulu yada birliği” kurulmalıdır. Bunun yanında bir kültür ve turizm müdürü atanmalı çok acil turizm büroları kurularak ilçedeki turizme öncelik verildiğini göstermeliyiz. Bu müdür ilçedeki tüm kültürel ve turizme açılacak değerleri inceleyip tur şirketleriyle gerekli diyalogları kurmalıdır. Burada önemli olan yatak kapasitesi, yemek yeme yerleri, tuvaletler, butik otel ve turizm personelinin potansiyeli de çıkarılmalıdır. Böyle bir birliktelik oluşmazsa kısa zamanda başarı elde edilmesi daha zor olacaktır.
Ekonomik anlamda ilçemize katkı sağlayabilmemizin yolu Sanayileşme ve Demiryolunda, vb. alanlarda olamayacağına göre var olan tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerimize sahip çıkmakta olacaktır. Sanayi ve demiryolu gibi yatırımlar devlet desteği olmadan başarıya ulaşamaz, ulaşsa bile uzun yıllar alır. Ama turizm halkın kendi içindekiyle, var olan tarihi ve kültürel zenginliklerle kaynaştırmasıyla hem daha az ekonomik yatırımla hem de kısa vadede sonuç alınabilir. Kendimize güvenelim, inancımızı kaybetmeyelim, ilçemizde kurulan “SİV-DERN (Sivrihisar Kültür, Turizm Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneği) çatısı altında çalışacak arkadaşlarımıza kapımız her zaman açıktır. Bu çatı altında tüm gücümüzü birleştirip kişisel anlamda kendimizi geliştirelim. Fikir ve projelerimizi elektronik ortamlarda paylaşalım. Güçlü beyin fırtınalarıyla güzel projeler ve fikirler çıkacağına inanıyorum.
Cumhuriyetin kurulmasında çok özel ve önemli bir yeri olan güzel SİVRİHİSAR’ımızda ve SİVRİHİSAR’ımızda bu potansiyel var. Bunu kurum ve kurallarıyla gerçek anlamda hayata geçirelim/’Sadece ben değil, biz” deme olgunluğunu gösterelim gerisi kendiliğinden gelir.
“SİVRİHİSAR’IN SİHİRLİ LAMBASI TURİZM”dir. Lambadan başka şey çıkmasını beklemeyelim. Bu duygularla hepinize saygılar sunarım.
* * *
Yorum Yaz