Nasreddin Hoca Sivrihisar Haberleri

Nasrettin Hoca Belçika’ya geliyor

Heykeltıraş Metin Yurdanur, Belçika’nın Schaerbeek bölgesine Nasrettin Hoca heykeli yapacak.

nasrettin hoca belcikada - Nasrettin Hoca Belçika’ya geliyor

Türklerin çoğunlukta olduğu bölgeye kurulacak heykele ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Yurdanur, “Heykelin koyulacağı yer büyük bir yer olmadığı için birebir ölçüde bir çalışma olacak ve tunç yani bronz dökümden yapılacak. Nasrettin Hocamız iki, üç ay içerisinde tamamlanıp, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, Sivrihisar Belediyesinin armağanı olarak Belçika’da yerini alacak.” dedi.

Yurdanur, espiri yaparken düşündüren Nasrettin Hocanın, evrensel bir değer olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Nasrettin Hoca hepimizin bildiği gibi dün yaşamış, bugün yaşayan ve gelecekte de yaşayacak olan, Türklerin o derin espri ve mizah duygusunu çok güzel bir şekilde yansıtan, yansıtırken de kimseyi incitmeden, kırmadan ders veren bir halk filozofudur. Benim de hemşehrimdir. Bu, Nasrettin Hoca’ya ilişkin yaptığım üçüncü heykel olacak. Bunlardan ilki 1979’da yaptığım heykeldir, Ankara Garında yer alıyor. İkincisi, Sivrihisar’ın girişinde yer alıyor. Onu da 1985’te Nasrettin Hocanın ölümünün 700’üncü yılı nedeniyle yapmıştım ve ‘Dünyanın merkezi burasıdır’ espirisine sahiptir. Belçika’da yer alacak bu heykel de üçüncü heykelim olacak.”

– “İnsanlar güzel şeylere layık”

“Nasrettin Hoca” heykeli yapmanın kolay olmadığını ifade eden Yurdanur, “Nasrettin Hocanın pek çok yorumu ortaya koyulabilir ama önemli olan onun sevimliliğini, tontonluğunu, halk filozofu yanını, sevimli karakaçanıyla birlikte bütün dünyaya tanıtmaktır.” diye konuştu.

Heykeltıraş Yurdanur, söz konusu heykeli Türkiye’de yapmanın kolay olduğunu dile getirerek, “Ama yüzlerce yıldır heykel yapan ve heykel konusunda bizden biraz daha önde olan Avrupa ülkelerine yapmak biraz daha zor oluyor. O sorumluluk, sanatçı olarak, bir annenin çocuğunu doğum sancılarıyla dünyaya getirmesi gibi beni de etkiliyor. Bu zorluğun altından kalkacağıma inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk milletinin heykel sanatını sevdiğine inandığını sözlerine ekleyen Yurdanur, Türk milletine güzel çalışmalar sunulması gerektiğini aktararak, “İnsanlar güzel şeylere layıktır. İyi ve güzel çalışmalar sunulduğu zaman hemen kabul eder ve benimserler. Türkiye’mizde de pek çok çalışmalarım var. Onları izledikçe bu düşünceye daha çok inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Eller”, “Miras” ve “Dayanışma” eserleri, Yurdanur imzasını taşıyor

Metin Yurdanur, 1979’da Ankara Belediyesinin “Kentin plastik unsurlarla donatılması projesi” kapsamında, gelen talep üzerine çeşitli heykel tasarımları hazırlamaya başlayarak, Abdi İpekçi Parkındaki “Eller”, Ankara Gar Meydanındaki “Miras” ve Batıkent’te yer alan “Dayanışma” adı taşıyan eserleri yaptı.

Eserlerinden bir kısmı Almanya, Japonya, Macaristan, Libya, Türkmenistan, Moğolistan ve Küba’da sergilenen sanatçı, 1981’den itibaren serbest çalışmaya başladı. Yurdanur, 2005’te Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde 50’den fazla heykelden oluşan “Ben Anadolu’yum, Ben Cumhuriyetim, Ben Halkım” adlı bir yıl süreli sergiyi açtı.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Nasrettin Hoca Belçika’ya geliyor

Gönül Dağı Dizi Film

dizi