Sivrihisar'da Yetişen Ünlüler

Metin Yurdanur

Metin Yurdanur,

Metin YURDANUR kimdir?

1951’de Sivrihisar’da dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını babasının demirci atölyesinde geçirdi. Sivrihisar’daki Frigya kalıntıları, onda heykele karşı ilgi ve merak uyandırdı. Lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsünde sanat eğitimi aldı ve heykele başladı.

1972’de mezun olduktan sonra öğretmen olarak Isparta’ya atandı. Ertesi sene Cumhuriyetin 50. yılı kutlamaları şerefine Isparta’ya bir beton döküm Atatürk anıtı yaptı. Öğretmenlik yaşamı 1978’e kadar Eskişehir’in Mihalıççık, Çifteler ilçelerinde devam etti.

1 Şubat 1980’de evlenen Eser – Metin YURDANUR çiftinin Aslı ve Gizem adında iki kızları var.

1978-1981 arasında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş bölümünde modelaj öğretmenliği yaptı. 1979’da Ankara Belediyesinin talebi üzerine kamusal alanlara heykel çalışmaları yapmaya başladı. Abdi İpekçi Parkı, Gar Meydanı, Batı Kent ve Kavaklıdere gibi birçok yer için heykeller tasarladı.

1985 yılında kendi atölyesini açan sanatçının atölyesinde yaptığı ilk eser Sivrihisar’ın girişine dikilen Nasreddin Hoca heykeli oldu. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

2005 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde “Ben Anadolu’yum, Ben Cumhuriyetin, Ben Halkım” adlı bir yıl süreli ve elliden fazla heykel içeren sergiyi açtı. Sergi, her yıl farklı bir üniversitede tekrarlanmaktadır.

Sanatçı, genellikle bronz malzeme ile eserler üretmektedir . Yirmisi Ankara’da olmak üzere Türkiye’de 100, Macaristan’da üç, Almanya’da iki, Libya, Türkmenistan ve Japonya’da ise birer heykeli vardır.

VİDEO

Sanatçının Katkısı

1950 yılında Sivrihisar’da doğan Metin Yurdanur, ilçeye en çok katkıda bulunanların başında geliyor. Bugün ülkemizin önde gelen heykeltıraş sanatçılarından biri olan Metin Yurdanur, çocukluğunda Sivrihisar yöresinde var olan Friglerin kalıntılarından etkilenerek, güzel sanatlara yöneldi ve sonunda Türkiye’nin dünya çapındaki heykeltıraş sanatçılarından biri oldu. Türkiye’nin her tarafında başta Atatürk olmak üzere çeşitli konularda heykelleri olan sanatçı Metin Yurdanur belki de bir tek Eskişehir’de yeterince ilgi görmüyor. Sanatçının şehir merkezinde bir eseri yok. Eskişehir heykeller kenti olarak biliniyor. Ama kendi evladına yeterince sahip çıkamıyor. Demek ki, bu işlerden sorumlu olan kişi de bir yabancı hayranlığı var. Öyle ya, Eskişehir’in belediye binası bile iki üniversitemiz dururken, İTÜ’lülerin yapması isteniyor.

Ancak, Sivrihisar’ı yönetenlerin, Eskişehir’dekine göre daha memleketlisine düşkün olduğu görülüyor. Önümüzdeki Cuma, Cumartesi ve Pazar günü Sivrihisar’a gidenleri, Sivrihisarlı heykeltıraşın yaptığı Nasreddin Hoca heykeli karşılayacak. Devlet sanatçısı unvanına da sahip olan Metin Yurdanur, doğduğu Sivrihisar’da tarihi bir evin restorasyonunu yaptırarak, heykel müzesine çevirdi. 100 yıllık kiliseye yakın olan müzede heykeller yapan sanatçı Yurdanur, yaptığı eserleri kilisenin çevresindeki Sivrihisar ile bütünleşmiş kayaların çevresine yerleştirdi. Nasreddin Hoca etkinlikleri ile bu yerde hizmete girecek. Hemşerim sanatçının kayalık yamaçlara yaptığı kurtuluş savaşımızı canlandırdığı heykeller ile diğer heykeller ilçeye daha fazla turist gelmesine de neden olacak. Yakın gelecekte de bu eserler Sivrihisar’ın simgeleri arasına girecektir.

Yakında ilçe belediyesi 12 sokakta sokak iyileştirmesi yapacak. İyileştirme olmayacak sokaklarda oturan ilçe sakinleri, ilçeye gelmeye başlayan turist sayısını artırmak için evlerinin dış yüzeylerini boyadılar. Sonuç olarak Metin Yurdanur’un yurt dışındaki heykellerini saymıyorum. Türkiye’deki 100 heykeline yeni heykeller Sivrihisar’dan yükseliyor. Önümüzdeki dönemde bu heykeller Sivrihisar adı ile anılacak.

2 Eylül gazetesi – Can Hacıoğlu

***

Metin Yurdanur, 1951 yılında Sivrihisar’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını burada, üç bin yıllık Frigya, Roma ve Selçuklu uygarlıklarının kalıntıları arasında geçirdi. Babasının demir atölyesinin bahçesinde bulunan 19. ve 20. yüzyıllara ait antika niteliğindeki materyallerle oyunlar oynadı. Binlerce yıllık tarihi eser ve antikaların etkisiyle üç boyutlu formlara ilgi ve sevgi duymaya başladı. Üniversite aşamasında, sanatla ilgili bir bölümü seçmesi bu temele dayandırılabilir.

1972 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İ; Bölümünden mezun oldu. 1972-1978 yıllan arasında öğretmen okulu ve liselerde öğretmenlik, 1978-1981 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde modelaj öğretmenliği yaptı. 1979 yılında Ankara Belediyesi’nin “kentin plastik unsurlarla donatılması projesi” kapsamında, gelen talep üzerine çeşitli heykel tasarımları hazırladı. Bunlar bugün Abdi ipekçi Parkındaki “Eller”, Gar Meydanındaki “Miras”, Batıkent’teki “Dayanışma”dır.

Sanatçı 2005 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde 50’den fazla heykelden oluşan “Ben Anadolu’yum, Ben Cumhuriyetim, Ben Halkım” sergisini açtı. Kültür ve sanatı öğrenciler, akademisyenler ve bölge halkı ile paylasan sergi, her yıl farklı bir üniversitede tekrarlanmasıyla Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahiptir.

***

eml - Metin Yurdanur

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Metin Yurdanur

Gönül Dağı Dizi Film

dizi