Gıybet Amelleri Yok Eder!
İnsan dışarıda arar güzeli çirkini, iyiyi kötüyü, zulmü merhameti, ihaneti sadakati, sevgiyi saygıyı dışarda arar. Oysaki her şey ve herkes bir yansımadır. Kişinin içinde ne varsa, karşısına o çıkar.
Dilinden ne çıktıysa, onunla imtihan edilir. Aklından ne geçirdiyse hayatından o geçer. Kişinin karşısına çıkan her şey ve herkes, kişinin aynadaki yansımasıdır. Düzeltmesi gereken bir hatası varsa, o hatayı bolca yapan kişiler çıkar karşısına.
Çokça suizanda bulunuyorsa, kendisi de aynı duruma maruz kalır. Çokça vurup kırıyorsa, ya kendisi gibi insanlar çıkar karşısına ya da aşırı mazlumlar çıkar ki, kişi hatasını görsün.
Cimrinin karşısına ya ondan daha cimrisi yada çok eli açık çıkar. Hem zıttı hem birebir aynısı çıkar kişinin karşısına ki, kişi hatasını görsün kendini düzeltsin. Karşımıza çıkan herkes ve her şey bizim yansımamızdır.
Hiç kendine çarptığın oldu mu?
“Birdenbire bir köşe başında” Ahmet Erhan bir şiirinde insan her köşe başında kendisine toslar aslında. Bunu görür ve hatasını fark ederse, kendisine selam verip, hatalarına dair iki kelam ederse ve nasihat ederse, kurtulur. Aksi halde aynalara vurur durur.
Kendini bilen için bulunmaz bir nimettir. “Ben bu durumdan karşındakinden şikayet ediyorum lakin ben nasılım? Ben önce kendimi düzeltmem gerekiyor” diyerek ders almamız ilacımızı içmemiz gerekiyor, hemen şimdi.
Oruç tutarsın, geceleri kalkıp namaz kılarsın. Kur’ân hatim eder, Allah’ı zikredersin. Sadaka verir, insanlara yardım eder yorulursun. Sonra biri gelir hiç yorulmadan, tüm sevaplarını alır götürür. Hem de, belki hiç sevmediğin biri. İşte gıybet böyle bir şey.!
Said b. Cübeyr (r.a) şöyle der: Pek çok iyilikler yapmış kul kıyamet günü bunları amel defterinin sayfalarında göremeyince “Ya Rabbi iyiliklerim nerede?” der. Kendisine şöyle cevap verilir: İnsanları onlardan habersiz çekiştirmen yüzünden silindiler!
Ebû Umâme (r.a.) şöyle der: “Kul kıyamet günü amel defterinde yapmadığı iyilikleri görünce “Ya Rabbi bunlar bana nereden verilmiş?” diye sorar. Allah’u Teâlâ da: “Sen farkında değilken insanların seni çekiştirmeleri sebebiyle sana verilmişlerdir.”
Zührî (r.a)’den gıybeti tarif etmesi istenince şöyle der: “Kardeşinin yüzüne karşı söylemekten hoşlanmadığın her şey gıybettir.”
Abdullah b. el-Mübarek (r.a) şöyle der: “Birisinin gıybetini yapacak olsaydım annem ile babamın gıybetlerini yapardım. Çünkü onlar sevaplarıma başkalarından çok daha lâyıktır.”
Yorum Yaz