Etli Kelem Dolma ve Tarifi
Sivrihisar Kelem Dolması
Malzemesi:
-500 gr. Yağlı koyun kıyması
-Yarım su bardağı dene ( Dene; ince bulgur ve yarma karışımıdır.)
-1 çorba kaşığı salça
-Tuz, 1 adet acı biber
-1 top lahana
Dolma İçinin Hazırlanması: Kıyma + Dene + Tuz + Salça yarım bardak su ile karışım elle karılır. Geniş, yumuşak ve ince yaprak lahanalar bir tencerede sıcak suda haşlanır. Dolma için hazır hale getirilir.
Dolmanın Yapılışı: Lahananın damarsız kısmı ile yeteri kadar dolma içi ile elle sarılır. İtina ile pişirilecek tencereye yan-yana kıvrımları ayrılmayacak şekilde dizilir. İlk sıraya; 1 adet biber, ikiye bölünerek bırakılır. Sarma işi bitince en üstüne bir su bardağı su konur. En üstede bir tane kelem yaprağı serilir. Dolma ateşe konur. İlk su çekince tekrar bir bardak su ilave edilir. Bu suda çekince 3. Su konur. 3. Su çekilince dolma pişmiş olur.
Yorum Yaz