Çullu Köfte Tarifleri
SİVRİHİSAR’A HAS ÇULLU KÖFTE
Sivrihisar’ın Çullu köftesi, yabancıların kadınbudu dedikleri köfte ile benzese de; bizim Çullu köfte farklıdır, tadı ve nefaseti başkadır.
Malzemesi:
– 500 gr yağsız koyun veya dana eti
– 1 çay bardağı kırık pirinç
– 1 adet ince kıyılmış kuru soğan
– Maydanoz, tuz, karabiber
– Yarım kaşık kimyon
– 1 yumurta
– 2 çay bardağı un
– Sıvı yağ
Yapılışı: Pirinç bir miktar su ile ateşte haşlanır. (uzun süre haşlamayın.) Suyu varsa süzülür. Ayrı bir tavada soğan yağ ile pembe olasıya kızartılır. Üzerine mevcut kıymanın dörtte üçü (3/4) ü konur. Kıymanın suyu çekilesiye kavrulur. Ateşten inince sıcağı ile kıymanın geri kalan dörtte biri (1/4) çiğ olarak eklenir ve kavrulmuşu ile karıştırılır ve üzerine (tuz + karabiber + maydanoz + kimyon ve pirinç) ilave edilir. Hepsi tekrar karıştırılır. İç hazırdır.
Her biri çay bardağı ağzı genişliğinde köfteler yapılır. Geniş bir tabağa yan yana dizilir. Sonra buzdolabında en az yarım saat bekletilir.
Diğer bir kapta ( 1 yumurta + un + su + tuz ve çok az, çay kaşığının ucu ile karbonat ) ilave edilerek bulamaç olacak şekilde boza kıvamında karılır.
Köftelerin kızartılışı: Tavaya köftelerin boyunu aşacak kadar sıvı yağ konur. Yağın etrafa (kızartma yaparken) sıçramaması için içine az tuz veya un katılır. Köfteler tek tek önceden hazırlanan yumurtalı un bulamacına batırılarak, kızgın yağa atılır. Köfteler pembe olasıya iki tarafı da pişirilir.* Sonra isteğe bağlı sunum hazırlanarak servis edilir.
Canlı bir kaynak olarak annem Sevim Sevimbay ‘dan naklediyorum kendisi anlattı; Annem 83 yasında, dedi ki: “ben çullu köfteyi ta genç kızken yapardım. Ayrıca Çullu köfteyi kızartmak için bölmeli çinko tavamız vardı. Bölmeli olunca hamur yağa yayılmazdı” dedi.
“Güzide Alkan Kaya” Hanımefendi’nin Tarifi
Malzeme:
500 gr. Dana kıyması
1 Kahve fincanı sıvı yağ
2 Adet kuru soğan
1 Çay bardağı pirinç
1 Tatlı kaşığı tarçın
2 Adet yumurta
2 Çorba kaşığı un
1/2 Demet maydanoz
Tuz, karabiber
Yapılışı: Yarım kilo dana kıymasının yarısı ayrılır, bir kahve fincanı sıvı yağ ve bir adet rendelenmiş soğan ile birlikte kıyma kavrulur. Kavrulurken içine tuz , karabiber ve maydanoz ilave edilir. Kavrulmuş kıyma soğumaya bırakılır. Kıymanın diğer yarısına haşlanmış bir çay bardağı pirinç , bir tatlı kaşığı tarçın ve bir adet soğan rendelenerek karıştırılır. Kavrulmuş köfte harcı ile bu harç iyice birbirine karıştırılır ve birbirine yedirilir.
Diğer tarafta iki çorba kaşığı un bir miktar su ile özenir üzerine iki adet yumurta ve bir tutam tuz karıştırılarak bir hamurlu bulamaç hazırlanır. Una doğrudan yumurta kırılırsa topağı önlemek ve karıştırmak zorlaşır. Bu hazırlanan bulamaca Çul denir. Hazırlanan köfte harcından küçük yumurta büyüklüğündeki parçalar elle bastırılarak yassı itilir ve hazırlanan bulamaç halindeki hamura (çula) batırılır, yağda kızartılır. Köftelerin içinin iyi pişmesi için yağı çok kızdırmadan, kısık ateşte kızartmak gerekir. Normal kadın budu köftede, köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya batırılıp öyle kızartılır.
Kaynaklar:
1- Tahsin ALTIN
Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi
Merkez Folkloru -2014
2- Op. Dr. Mustafa Kılıçal
Sivrihisar Yemekleri
Yorum Yaz