18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü Etkinliği Sivrihisar Şehitliğinde Yapıldı.
Törende, Aziz Şehitlerimiz Saygı, Rahmet ve Minnet ile anıldı. 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 104. Yıldönümünde İlçemiz Hava Meydan ve Garnizon Komutanlığında düzenlenen programda İlçemiz Protokolü Şehit aileleri ve askerlerimiz ile bir araya geldi.
Sivrihisar Hasan Karacalar Ortaokulu tarafından düzenlenen program ise Şehitlerimiz anısına Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Öğrencilerimiz tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi başarıyla sergilendi, şiir ve konuşmaların ardından çocuklarımız Çanakkale türküsünü seslendirerek güzel bir program gerçekleştirdiler.
Anma Günü Anısına Türkiye genelinde düzenlenen şiir yarışmasında Eskişehir il birincisi olan, Sivrihisar Prof. Dr. Mehmet Kaplan Ortaokulu 8/B sınıfı öğrencisi Selenay GAZNEPOĞLU ödülünü, Sayın Valimiz Özdemir ÇAKACAK’tan aldı.
KUTSAL EMANETLERİMİZ SİVRİHİSAR’DAN GEÇTİ
18 Mart 1915 Çanakkale Zafer’inin 104. yıl dönümü vesilesi ile Gelibolu Tarihi Yarımadasından alınan Kutsal Vatan Toprağımız, Şanlı Türk Bayrağımız ve Deniz suyu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edilmek üzere yola çıktı. İlçemizde düzenlenen tören ile Kutsal Emanetlerimiz Sivrihisar’dan geçti.
Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi Sivrihisar’da
Çanakkale Savaşları 100. Yıl Derneği ve Sivrihisar Belediyesi işbirliğiyle Sivrihisar Belediye Binasında 16-21 Nisan tarihlerinde ziyaret edilebilecek olan gezici müzede, Çanakkale Savaşı’na ait malzemeler sergilenecek. Dünya tarihinin seyrini değiştiren savaşta bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere tanıtılacak.
Müze sorumlusu Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzu Ali Murat Kalegil, Çanakkale Savaş’ında verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları gelecek nesillere daha iyi anlatmak için Sivrihisar’da olacak.
***
BİR HÜRRİYET TÜRKÜSÜ, DÖNMEYİ DÜŞÜNMEDİLER
Kafalarında ve yüreklerinde tek bir hedef vardı, vatanı müdafaa uğruna cepheye giderken, hiç biri geri dönmeyi düşünmemişti.
Çanakkale ve Savaş hakkında kısa bilgiler
Gelibolu yarımadasında olan bu savaşın adı tarihe Çanakkale savaşı olarak geçmiştir. Gerçekte ise Gelibolu savaşıdır. Çanakkale’nin ilk ismi “Troas”tır. Sonradan “Hellespontos” ismiyle anıldı. Osmanlı Devletinin Çanakkaleyi fethinden önce “Dardanellos” adını almıştı. Osmanlı idari sisteminde Sancağı Biga ilçesidir. Yani ilin eski merkezi “Biga”dır. Fâtih Sultan Mehmed Han, Çanakkale’nin Anadolu topraklarında bir kale yaptırdı. Bu sebeple şehre “Kale-i Sultânî” ismi verildi. Son asırlara kadar bu isimle anılan şehir, kalenin çanağa benzemesi veya çanak-çömlek sanayinin ileri olması ile “Çanakkale” ismiyle anılmıştır.
Çanakkale savaşları zamanında Padişah, (Sultan Reşat) V. Mehmet Reşad idi. II. Abdülhamid veya Vahdeddin değildi.
Çanakkale savaşlarında zabıt katipliği yapmış ve o zaman Asteğmen olan İbrahim Hulusi Yahyagil, Başkomutanlığın; “Son taarruzda bütün subaylar ve erler abdestli olacak, şayet su bulunmazsa teyemmüm edilecek.” nakletmiştir.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma gününün 104. Yıl dönümünde bu vatan uğrunda can veren tüm aziz şehitlerimizi saygı, rahmet, minnet ve dualar ile anıyoruz, ruhları şad olsun.
Yorum Yaz