Bozkırın ortasındaki Sivrihisar turizmle kabuğunu kırmayı başardı.
Nasreddin Hoca’nın “dünyanın merkezi” dediği Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sahip olduğu konumu, doğal güzellikleri, gastronomisi, tarihi ve kültürel değerleri ile turizmde kabuğunu kırdı. Sivrihisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle atağa kalkan ilçe, bozkırın ortasında adını turizmle duyurmaya başladı.
Türkiye’nin ilk uygulamalı Kilim Müzesi, Açık Hava Heykel Müzesi, 850 yıllık tarihi Ulu Cami, Zaimağa Konağı, Nasreddin Hoca Kültür Evi, tarihi Saat Kulesi ve Seyir Terası, Ermeni Kilisesi, Balıkdamı Kuş Cenneti, ünlü kral yolunun geçtiği ve Kibele tapınağının bulunduğu Pessinuss Antik Kenti gibi alanları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan Sivrihisar, turizmde her sene çıtayı yükseltiyor.
Tarih turizmi ve yöresel değerler öne çıkarılıyor
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, ilçenin tarihi ve turistik değerlerini, yöresel lezzetlerini ön plana çıkararak, ülke ve şehir turizmine katkı sunmayı hedeflediklerini belirterek, “İlçemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini turistlere yönelik rehberlik hizmetleri sunarak aktarıyoruz. Turistlerin ilçemizi ziyaret etmeleri, sadece turizm açısından değil yerel ekonomiye de önemli bir katkı sağlıyor” dedi
İlçenin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Yüzügüllü, “Sivrihisar, üç bin yıllık tarihi olan, Friglerden başlayıp sırasıyla Romalılara, Selçuklulara, Osmanlıya ev sahipliği yapmış kadim bir ilçedir.
İlçemizde geçmişten bugüne ayakta kalabilen 200 – 250 yıllık konaklarımız ve hanlarımız bulunuyor. Biz bunları tarihi dokusunu yitirmeden restore ederek, geleceğe taşımak için büyük çaba veriyoruz. Tarihi yapılardan çarşılar ve kültür evleri oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
UNESCO’ya girdi, sakin şehirlere aday gösterildi
Yüzügüllü, Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camileri arasında bulunan 8 asırlık Ulu Cami’nin, geçtiğimiz eylül ayında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilerek, kalıcı listeye girdiğini söyledi. Hamid Yüzügüllü, 1274 yılında yaptırılan Ulu Cami’nin, 67 direği ile Türkiye’nin en büyük ahşap direkli camilerinden birisi olduğunu belirtti.
Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip 5’inci, Eskişehir’in ise en büyük ilçesi olan Sivrihisar’ın, dünyada 30 ülkeden 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği’nin “sakin şehir” listesine aday olduğunu duyuran Yüzügüllü, “Nasreddin Hocamızın dünyanın merkezi olarak nitelendirdiği bu kadim toprakların adı artık Sakin Şehir listesinde yer alacak.
Türkiye’nin incisi Sivrihisar; Chianti (İtalya), Svendborg (Danimarka), Trevi (İtalya), Naramata (Kanada), Matakana (Yeni Zelanda) gibi dünyadaki en popüler şehirlerle yarışacak” dedi.
Doğa tutkunları için kamp ve karavan alanı
Hamid Yüzügüllü, bölgenin doğal güzelliklerini koruyarak sürdürülebilir turizmi sağlamak ve şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenlere huzurlu bir mola ortamı sunmak amacıyla hazırladıkları “Gönül Dağı Kamp ve Karavan Alanı” projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Projenin içerisinde bağımsız konaklama birimleri sosyal tesisler, yöresel satış alanları, karavan parkı ve kamp alanı ile taş konakların yer aldığı anlatan Yüzügüllü, “Sivrihisar’a hayranlık duyan gezginler, projenin tamamlanmasıyla eşsiz atmosferin tadını doyasıya çıkaracaklar.
Kamp karavan alanı ile birlikte taş konakları projesini Sivrihisar’a kazandırıyoruz. Yurt dışından ya da çevre illerden ilçemize gelen misafirlerimiz ister taş konaklarda, isterlerse kamp ve karavan alanlarında konaklayabilecekleri imkanı bulabilecekler.
Kadınlar meslek öğrenip, para kazanıyor.
Sivrihisar Belediyesi olarak kadınların iş fikri geliştirebilmeleri ve iş hayatında yer alarak ekonomilerine katkı sağlamaları amacıyla belediye hizmet binasında sanat atölyeleri kurdukları bilgisini veren Hamid Yüzügüllü sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlarımızın desteklenmesi demek ailenin, toplumlunuzun ve milletimizin güçlenmesi demek.
Bu kapsamda belediye hizmet binamızın içerisinde kadınlarımıza yönelik cam, seramik, filografi, kilim dokuma, Sivrihisar cebesi sarka, kuyum, ahşap, ebru, rölyef, dollart ve dikiş nakış atölyeleri kurduk. Her yıl yüzlerce kadınımızı bu atölyelerden mezun ederek, meslek sahibi olmalarına olanak sunuyoruz.
Kadınlarımız atölyelerde ürettiği ürünleri, katıldıkları çeşitli fuarlar ve festivaller ile kurduğumuz hediyelik eşya ofislerinde satışa çıkararak ev ekonomilerine katkı veriyoruz.
Aynı zamanda kadınlarımızın iş fikri geliştirebilmeleri için çeşitli illere teşvik gezisi düzenledik. Bu gezilerden 2000’e yakın kadınımız faydalandı.” Yüzügüllü, “yerel ürün ve kadın üretici destekleme” projesi kapsamında Arastalar Çarşısında “ekmek evi” ve “süt evi” açarak, sadece ilçe merkezinde değil kırsalda yaşayan kadınların da hayatlarına dokunduklarına dikkat çekti.
Eskişehir’deki 14 tescilli üründen 9’unun Sivrihisar’a ait olduğunu anlatan Hamid Yüzügüllü, ilçenin yöresel lezzetlerinden; muska baklavası, höşmerim tatlısı, arabaşı, dövme sucuğu, kelem dolması ile kültürel değerlerinden kilim, sarka, cebe ve incili küpe için Türk Patent ve Marka Kurumunda mahreç işareti alarak, bu değerleri gelecek nesillere aktarmakta kültür elçiliği yaptıklarını söyledi.
Yorum Yaz