Yazarlar

Ahmet Kılıçaslan

– AHMET KILIÇASLAN –

1930 Sivrihisar doğumlu, Emekli Kimyager ve yazar.

Tabak Hasan Kılıçaslan’ın oğlu, ilk ve orta okulu Sivrihisar’da okumuş. İki yıl kadar yemenicilik yaptıktan sonra Ankara’da Kimya sanat okulunu kazanmış sonra Baştaş çimentoda, MTA da çalışmış. Sivrihisar’ın toprağından çömlek olmaz diyenlere inat tuğla ve çömlek yapımına elverişli olduğunu yaptığı deneylerle bulmuş ve hatta bu deneyleri yapmak için evin altına tuğlaları pişirmek için fırın yaptırmış yüksek ısıya dayanamayan ahşap bina yanma tehlikesi geçirmiş.

Memlekete bir iş sahası açılsın amacı ile Sivrihisar Toprak sanayi (tuğla fabrikasının) kurulmasına öncülük yaparak kongrede yedi kişi ile yönetime seçilmiş. Şu anki toprak sanayinin çürümüş hali ile malum durumda.

Merhum Ahmet abinin bizlere ışık tutan Sivrihisar örf ve adetleri kitabı yanı sıra birçok şiir ve kitapları mevcut. 2006 yılında İstanbul’da vefat eden Ahmet Kılıçaslan vasiyeti üzerine Sivrihisar kumluyol mezarlığına defnedilmiştir.

Muhterem Ahmet Kılıçaslan abimiz bir memleket sevdalısı. Karınca kararınca, Ahmedi Divanı, İlahi şiirler, Dörtlükler ve SİVRİHİSAR örf ve adetleri gibi bir çok kitapları vardır.

Şiir kitapları: Hiçsin, Bomboş, Pınar ve Noktasın.

SİVRİHİSAR örf ve adetleri kitabında SİVRİHİSARIMIZIN bir devrini, bir kuşağını o kimyagerlik hassasiyeti ile Hak terazisinde tartıp imbik, imbik süzgeçten geçirerek elde ettiği cevheri içimize doyum olmayan Kevser gibi serpmektedir.

Yıllarca SİVRİHİSAR insanı akıllıdır, çalışkandır, hayırlıdır. Dünyaya sesimizi duyuran insanlarımız vardır, “SİVRİHİSAR’IN toprağından çömlek olur” diyen Ahmet Kılıçaslan abimiz bu tevâzuu içinde naklettiği nasihatlerden alacağımız çok şey var. Böylece benliğimize, beldemize sahip olalım. Bir terkip ve tahlil yapabilmek için, eski, yeni, dün ve yarın arasındaki rabıtayı bulalım.

Geçmişten kökümüzden nasibimizi alalım. Mümkün olduğunca bu eserleri sizlerle paylaşmaya çalışarak. Hem geçmişi hatırlayıp yad etmek hem de yeni kuşaklara Tarihimizi, kültürümüzü unutturmama gayreti içerisinde olmaya çalışalım inşaAllah. Bu vesile ile merhum Ahmet Kılıçaslan abimizi rahmetle minnetle yad ediyorum. Mekanı Cennet olsun.

Derleyen, Sadık Anılır. Bilgiler, yakını olan Hamdi Kılıçaslan’dan alınmıştır.

SİVRİHİSAR ÖRF ve ADETLERİ KİTABI

orf adet - Ahmet Kılıçaslan

O BİR SİVRİHİSAR SEVDALISIYDI.

Merhum Ahmet Kılıçaslan abi, 1930 yılında Sivrihisar’da doğmuş, ilk ve orta okulu Sivrihisar’da okuduktan sonra Ankara’da kimya tahsilini tamamlamış ve çeşitli kuruluşlarda görev almış ve nihayet en son çalıştığı MTA (Maden Teknik Arama) kurumundan emekli olmuştur.

Ahmet abi, ilkokulda annemin sınıf arkadaşıdır. Bana, annem anlatmıştı, daha ilkokulda iken, bir haksızlık gördüğü zaman, gür sesi ile itiraz eder, doğruluktan ayrılmazmış…

1970’li yıllar… Sivrihisar sevdalısı Ahmet abi emekli olduktan sonra, yıllardır hasretiyle yanıp, tutuştuğu Sivrihisar’a yerleşmişti.

O yıllarda öğretmenlere ait ÜLKÜ-BİR derneğimizin lokali vardı. Ahmet abi ve Maliye’den emekli rahmetli Süleyman Ekşi amca gibi emekliler derneğimiz lokaline gelirler, biz de bu sayede onları daha iyi tanıma fırsatını bulur, sohbetlerinden, düşünce ve görüşlerinden istifade ederdik.

Ahmet abi, mesleki tecrübesiyle Sivrihisar’ın kalkınması, gelişmesi için bir şeyler yapmayı planlıyordu. Yaptırdığı etüd çalışmaları neticesinde, Sivrihisar toprağından kaliteli tuğla yapılabileceğini tespit etti. Artık, “Sivrihisar toprağından çömlek olmaz” anlayışını yıkma zamanının geldiğine inanıyordu. Bu düşünceler ile “SİTSATAŞ” Sivrihisar Toprak Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketini kurdu. Günyüzü çatrağına tuğla fabrika binası yapıldı ve makineleri monte edildi. Rahmetli Ahmet abi, o fabrikanın bacaları tütsün, işçi kazansın, nakliyeci kazansın, Sivrihisar kazansın diye çok uğraş verdi ama, ne yazık ki, o da “Sivrihisar toprağından çömlek olmaz.” anlayışını yıkamadı…

Şirket içinde gerekli olan birlik, beraberlik ve dayanışma sağlanamadığı için çalışmalar akim kaldı, yatırımlar atıl hale geldi…

Ahmet Abinin kimyagerliğinin yanı sıra şair ve yazarlığı da vardı. Kitapları arasında benim acizane ön-sözünü yazdığım,” Sivrihisar’ın örf ve adetleri” kitabı ve “Hiçsin”, “Bomboş”, “Pınar” gibi makale ve şiirlerinin yer aldığı kitapları vardır.

Ahmet abi, Op. Dr. Münir Derman hocanın manevi ikliminden nasibini almış, tabir caiz ise rahleyi tedrisatından geçmiştir.

Burada kısaca, rahmetli Op. Dr. Münir Derman Hoca’dan bahsedelim. Bir zamanlar, Eskişehir Devlet Hastanesinde Başhekimlik yapmış olan Op. Dr. Münir Derman Hoca, tıp tahsilini Fransa’daki yapmış, ayrıca, felsefe, psikoloji eğitimleri almış ve Mısır El-Ezher Üniversitesinde ilahiyat tahsili görmüştür. Tasavvufçu kişiliği, vaaz ve nasihatlariyle ünlüdür. Ahmet abinin vesilesi ile Merhum Derman Hoca’yı Ankara’da kalmakta olduğu Hanencioğlu Oteli’nde ziyaret ederek, sohbetini dinlemek bana da nasip olmuştu.

Münir Derman Hoca’nın “Su”, “Allah Dostu Der Ki”, “Muhiddin-i Arabi’den Nasihatler” gibi eserleri vardır. Kabri, Ankara Memlik köyündedir.

Ahmet Kılıçaslan abi, İstanbul’da ikamet etmekte iken 2006 yılında vefat etti, vasiyeti üzerine Sivrihisar Kumluyol mezarlığına defnedilmiştir.

Merhum Münir Dernan Hoca’mıza ve merhum Ahmet Kılıçaslan abiye Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ederim. Mekanları Cennet Olsun.

Yaşar YURTDAŞ

Yorum Yaz

Yorum göndermek için buraya tıklayın

Web Site Hakkında

Sivrihisar Web Medya

Sivrihisar Şehrengizi

sivrihisar sehrengizi 1 - Ahmet Kılıçaslan

Gönül Dağı Dizi Film

dizi