30 Ağustos Zafer Bayramı 102. Yılı –
İlçemizde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. Yılı Kutlandı.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102’nci yıl dönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Sivrihisar’da törenle kutlandı. Gazi ve Şehitler şanlı zaferin 102. yılında bir kez daha saygı, minnet ve rahmet ile anıldı.
Milli Mücadele halkın savaşıdır. Savaştan öte bir nefsi müdafaadır. 1919’dan 1922’ye kadar süren bu mücadelede büyük bedeller ödenmiştir. Bu bedelin karşılığı ise özgür bir vatan ve bu vatan üzerinde yaşamayı hak etmiş alnı açık, başı dik onurlu bir millettir.
30 Ağustos Zafer Bayramı 100. Yılı –
Kurtuluş destanımızda emperyalizme karşı canımız ve kanımız pahasına, milletçe verdiğimiz Milli mücadelemizde dönüm noktası olan 30 Ağustos kahramanlıktır, tarihe iz düşmektir, yön vermektir ve mazlum milletlere bağımsızlık mücadelelerinde ilham kaynağı olmaktır.
30 Ağustos, Türk Milleti’dir. Söz konusu vatan olduğunda, Türk’ün bükülemeyen bileğidir. 30 Ağustos, gemileri yakmaktır, bağımsızlıktır. 30 Ağustos, lay lay lom değildir. “Batı hayranlığı” hiç değildir.
Türk’ün tarih sahnesinde yeniden varoluşunun özel anlarından olan 30 Ağustos zaferinin 102. yıl dönümünde o dönemin kahramanlarını rahmet ve saygıyla anıyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.
Tarihi şanlı zaferlerle dolu geçmişe sahip bir milletiz. Bu zaferler öyle zafer ki hem kendi medeniyet ve tarihimizin hem de dünya medeniyetlerinin ve tarihinin dönüm noktalarındandır.
Bu büyük zafer Türk tarihinde ikinci bir Ergenekon olarak görülmüş; ihanete uğramış, gadre boğulmuş, bileklerine zincirler takılmış bir millet silkinerek ayağa kalkmış, güneşi su gibi içen alevli bir heykel gibi büyümüş, şehit topraklarıyla dolu yağmurunu dört bucağa sallayarak hakkını ve hayatını istirdat ettiği söylenmiştir.
Geçmiş de bizim, gelecek de bizim. Bakışlarımız yakınlara değil, ufka olmalıdır. Köklerimiz ne kadar derin olursa bu topraklara o kadar sağlam tutunur ve güçlü yaşarız. Geleceğe bakarken ufkumuz ölüm değil sonsuzluk olmalıdır.
Ağustos Zaferler Haftası
Büyük Taarruzdan, Malazgirt’e, Kıbrıs’ın fethinden Mohaç’a, Belgrad’ın fethine, Çaldıran’a, Mercidabık’a kadar Türk tarihi Ağustos ayında zaferlerle doludur. Ağustos ayı bizim için zafer ayıdır.
30 Ağustos Zafer Bayramı
Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan savaşı, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.
Bu vatanı işgal edip, halkını esir etmek isteyenler, bu ülkede yaşayan imanlı insanların el ele, omuz omuza vermesiyle Çanakkale’yi geçememişlerdi. Ama onlar kararlıydı, ne yapıp edip dünyanın zembereği mesabesinde bu ülkeyi ele geçireceklerdi.
Onlar Anadolu’yu kendi aralarında pay etmişlerdi. Çanakkale’de okkalı şamar yedikten sonra yine Anadolu’dan vazgeçmemiş ve bu yurdu pastayı bölüşür gibi kağıt üzerinde kendi aralarında bölüşmüşlerdi. İngiltere ile Fransa kendi aralarında 9 Mayıs 1916’da Sykes – Picot anlaşmasını imzalamışlardı.
Bu anlaşmaya göre; Fransızlar Çukurova ve İç Anadolu bölgesini, İngilizler ise Ortadoğu’nun en mühim kısımlarını alıyordu. Anlaşmada diğer müttefikler de unutulmamıştı. Buna göre, Yunanlılara Doğu Trakya, Ruslara ise İstanbul verilmişti.
Yahudiler, Osmanlı devletini çökertmek için İngilizlerle birlikte Rusları tahrik ederek 93 harbini, peşinden 31 Mart hâdisesini, peşinden Balkan Harbini ve Birinci Dünya Savaşını tezgahlamışlardı.
İngilizlerin dahli ile imzalanan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros mütarekesi, Osmanlı mülkünün tamamı gibi Anadolu’nun da işgale açık hale gelmesinin belgesiydi. Bu anlaşmanın akabinde Anadolu’da işgaller başlayacak, yurdun birçok bölgesinde Çanakkale cephesi benzeri müdafaalar görülecekti.
Bu imanlı halk, düşman çizmelerinin bu şehitler diyarını çiğnemesine asla göz yumamazdı. Yummadı da.
ZAFER KAZANDIRAN RUH
Savaş boyunca Mehmetçik, mutlak tevekkülle, azimle, imanla vuruşmaya devam etmiştir. Anadolu’nun dört bir yanından gelen bu asil insanlar, her gün, her an Rablerinin huzuruna çıkmağa hazır vaziyette beklemişlerdir.
30 Ağustos Zafer Bayramı
Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin ilk kutlanışı, o muharebenin ikinci yıldönümünde yani 30 Ağustos 1924 Cumartesi günü, Dumlupınar’da, Çal köyü yakınlarında olmuştur. 1926 yılından itibaren ise (Ordu Bayramı) Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
1924 yılı Dumlupınar konuşmaları bugün okunursa, o tarihte Büyük Millet Meclisi Reisi Fethi Bey: “İstiklâl Harbinde Türk milleti hiç bir şahsın, hiç bir makamın bendesi değildi. Ancak hâkimiyetini eline almak ve kendi ihtiyar ve iradesiyle Ankara’da tesis eylediği Büyük Millet Meclisi’ne âmal-i milliyeye tevfikan idare-i umuru tevdi etmişti.“
Gazi Mustafa Kemal Paşa: “Efendiler; 30 Ağustos Savaşı, Türk tarihinin en önemli bir dönüm noktasıdır. Milli tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Türk yurdunu ele geçirmek fikrini, Türk’ü esir etme hayalini genel ve topluma mal olacak bir fikir haline koymağa çalışanların da lâyık oldukları sonuçtan kurtulamamış olduklarını gözlerimizle gördük.”
Mareşal Fevzi Paşa şöyle diyor: “… Dumlupınar Zaferi ile cihana bir kere daha ispat olundu ki, varlık mücadelesinde yalnız maddi vesait-i harbiye değil, ancak milletlerin havass-ı âliyesi, yüksek maneviyatı, milli seciyesi ve mutlak muzaffer olmak azim ve iradesi ve istiklâl ateşi kat’i galebeyi temin edebilir.”
Savaşın işte gerçek tanımlaması: “Savaş, iki ordunun çarpışması değildir; savaş, iki milletin maddi – manevi bütün güçleri ve değerleri ile karşı karşıya gelmesidir. Bir milletin ruhu zapt olunmadıkça, o milleti alt etmenin imkânı yoktur.”
Zafer şehitleri olmak üzere, bugüne kadar “bir hilâl uğruna batan” bütün güneşlerimizin ruhları şâd, şehadetleri makbul ve mübarek, mekanları Cennet olsun.
30 Ağustos Zaferinin ilk Kutlanışı
Prof. Bedrettin Tuncel
TÜRK TARİH KURUMU YAY. 1972
Sivrihisar Haberleri
Yorum Yaz