2024 Kurban Bayramı –
Dini Bayramlar
Ülkemizin her yerinde İslam inancı gereği, Ramazan ve Kurban bayramları çok görkemli bir şekilde geçirilir. Özellikle yaşlılarla gençlerin, çocukların, torunların bir arada olduğu bu günler aile içi ve toplumca dayanışmaya yardımcı olur.
Kurban bayramında kurban bağışları ve kurban eti dağıtımı yapılır. Bu, ihtiyaç sahiplerinin biraz olsun rahatlamalarını sağlar. İnsanın aradığı ve ancak Allah vergisi olan huzur, İslam kültürünün atmosferinde nasip olmaktadır.
Bayram kelimesinin Arapçası İYD ’dir. Peygamber Efendimiz (S.A.V), Medine’ye geldiklerinde, yöre halkının senede iki bayram günleri olduğunu anlayınca, “Allah Teâlâ size o iki bayram günlerine bedel, onlardan daha hayırlı iki bayram günü vermiştir.” buyurmuş ve o günlerin de Ramazan bayramı ile Kurban bayramı günleri olduğunu haber vermiştir.
Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları vaciptir. Şu kadar var ki, bayram namazında hutbe sünnettir ve namazdan sonradır.
Kurban bayramının AREFE günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar toplam 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirmek kadın erkek her Müslüman için şarttır.
İslam’ın ihdas ettiği bayramların amacı Müslümanların eğlenme ihtiyacını karşılamaktır.
Müslümanların eğlemesini sağlayacak etkinliklerin düzenlenmesi de dinin gereklerindendir. Bu alan yeterince doldurulamazsa gençlik, kendilerine şeytani güçlerin sunduğu eğlence alanlarına kaymaktadır.
Tüm bayram günlerini kapsayan meşru eğlencelerin düzenlenmesi konusuna, hem mahalli yönetimler, hem de sivil toplum kuruluşları programlarında yer ayırmalıdır. Çocukları, gençleri kaptırıyoruz şeytani alanlara.
Bayramlarda, şehirlerin ana caddelerinde davul ve zurnalar vursa; ortalığa ses gelse. Yöresel oyun ekipleri öncülüğünde; zeybekler oynansa, halaylar çekilse; çocuklar, gençler bu ortamda eğlense kötü mü olur? Ondan sonra gençler ROK konserlerinde tepiniyor diye söyleniyoruz.
Sivrihisar Web Medya
Yorum Yaz